شاید پیش از اینها تهویه مطبوع ایستگاه مترو زیاد مطرح نبوده اما با گذر زمان و استفاده جمعیت زیادی از افراد ایجاد تهویه مطبوع اصولی برای متروها از دغدغه ها شد.
بهترین تهویه مطبوع ایستگاه مترو چیست؟ آیا یک تهویه مطبوع مناسب و اصولی میتواند از آلودگیهای ناشی از انواع بیماریها در یک محیط بسته مانند مترو جلوگیری کند؟ مترو بخشی از جامعه است که تعداد افراد بسیار زیادی در آن رفت و آمد دارند و از چندین فضا با انواع و اقسام شرایط هوایی ساخته شده مثل تونلها، بادجهها، کابینهای قطار، سکوی انتظار و … که همهی این بخشها نیاز به تهویه دارند تا از شیوع الودگیها جلوگیری شود. برای اطلاعات بیشتر با تیم تولید محتوای زرین تهویه همراه باشید…

سازوکار مترو و میکروارگانیسمهای رایج در مترو
قبل از بررسی تهویه مطبوع ایستگاه مترو بهتر است کمی از فضای مترو و آلودگیهای رایج در آن مطلع شوید تا ضرورت وجود تهویه مطبوع ایستگاه مترو را درک کنید. همانطور که در ابتدا گفته شد مترو از اجزای مختلفی تشکیل شده است که این اجزا شامل کابینهای قطار، بادجه تهیه بلیط، گیت ورود، سالن تغییر مسیر، پلههای برقی، تونلها و… هستند. همانطور که میدانید سازوکار مترو با برق است یعنی این وسیله حمل و نقل عمومی با برق کار میکند.
این انرژی الکتریکی بکار رفته در مترو یک گرمایی را آزاد میکند که باید تهویه شود اما حداقل آن این است که در فضای بسته مترو خبری از سوختهای فسیلی نیست اما باز هم گرمای ناشی از فعالیت الکتریکی مترو باید تهویه شود چون این گرما باعث ایجاد رطوبت شده و این رطوبت بستر مناسب رشد میکروارگانیسمها است.
نگاهی اجمالی به تهویه مطبوع ایستگاه مترو
بطور کلی بهترین سیستم تهویه مطبوع زیرزمینی مانند ایستگاههای مترو، تهویه مطبوع مکانیکی است. و توجه کنید که هر مترو بسته به طراحی نوع ایستگاه خود، تهویه مطبوع مناسب خود را دارند.
اگر بخواهیم بخشهای اصلی مترو را نام ببریم یمتوانیم آن را 3 دسته کنیم:
- تونل
- داخل کابین قطار
- سکوی انتظار ایستگاه
که برای همهی این بخشها تهویه مطبوع ایستگاه مترو بصورت اختصاصی خواهد بود. هدف اصلی تهویه مطبوع ایستگاه مترو این است که هوای تازه را با هوای محبوس در این فضاها تبادل کند تا در پی آن دما و رطوبت و هوای آلوده کنترل شود و شرایط برای رفت و امد انسانی مهیا شود و از انتقال الودگی جلوگیری شود.
سیستمهای مورد استفاده در تهویه مطبوع ایستگاه مترو
1. بویلر و دستگاه ایرواشر
از انجایی که فضای مترو جزوه فضاهایی با آب و هوای خشک و نیمه خشک طبقه بندی میشوند باید از دستگاههایی مانند بویلر و زنت یا همان دستگاه ایرواشر استفاده شود.
دستگاه زنت یا همان ایرواشر از دسته تهویه مطبوعهای تبخیری است. و البته اصلا پیچیدگی ندارند و از سیستمهای تهویه مطبوع ساده هستند. از مزایای دستگاه زنت این است که دو منظوره عمل میکند هم میتواند سرمایشی باشد و هم میتواند گرمایشی باشد پس بهترین انتخاب برای تهویه مطبوع ایستگاههای مترو هستند.
ایرواشر یا زنت از کولر آبی بزرگتر است و کارکرد سرمایشی آن تقریبا مشابه کولر آبی است. هوا را از محیط خارجی دریافت میکند و بعد از عبود دادن ان از پوشالهای خیس و خنک سازی آن هوا، فضای داخل را خنک میکند. در این دستگاه پمپ آب به کمک تشتک به سمت پوشال هدایت میشود. همچنین فن با چرخش خود میتواند عبور هوا را تسهیل کند.
کارکرد گرمایشی این دستگاه در زمستان نیز این گونه است که هوای بازگشتی را با درصدی معین با هوای تازه از کویل عبور میدهد و بوسیله گرمایشی که از اب گرم شده در موتورخانه دریافت میکند، هوای تازه را گرم میکندو به فضا منتقل میکند.
اجزای دستگاه زنت
- دریچه هوای رفت و برگشتی
- کویل آب گرم یا مبدل حرارتی
- دمپر
- سیستم رطوبت زن
- پدهای سلولوزی
- دریچه ورود هوای تازه
- دریچه خروج هوای سرد و گرم
- کویل آب گرم
- پمپ آب
- فن
- فیلتر
- سیستم کنترلی
2. سیستم هواساز، چیلر و بویلر
همانطور که میدانید و در مقالههای قبلی دیده شد هواساز یک مجموعه از تجهیزات است که از یک یا چندین فن ساخته شده که برای گردش هوا، گرم کردن، خنک سازی، رطوبتزدایی و ترکیب هوا و … مورد استفاده قرار میگیرد. میتوان گفت هواساز از دسته تهویه مطبوعهایی است که در ابتدا نیز وجود داشتند و هنوز هم به کار میروند.
برای تهویه مطبوع ایستگاه مترو هواساز گزینه مناسبی است. در این دستگاه آب سرد در تابستان و آب گرم در زمستان به کمک بویلر و چیلر تامین میشود و در دستگاه به جریان درمیایند و بسته به نوع مصرف در کویل وارد میشوند. و همچنین هواساز برای کنترل درجه حرارت، رطوبت، حرکت هواف پاکیزگی هوا و از بین بردن آلودگی مورد استفاده قرار میگیرد. محل قرار گیری این دستگاهها اغلب در پشت بام قرار میگیرند ولی با توجه به زیرزمینی بودن ایستگاه مترو این دستکاه در کف بنای ایستگاه قرار میگیرد و هدف اصلی دستگاه هواساز در مترو این است که هوا را کنترل کند و هوای مناسب را در فضا توزیع کند.
اما استفاده چیلر در تهویه مطبوع ایستگاه مترو حائز توجه قرار گرفته است. چیلرها همانطور که میدانید خنک کنندههای سیال جاری در تهویه مطبوع هستند که هم میتوانند قطعات را خنک کنند و هم میتواند هوای اطراف را تهویه کنند. استفاده عمده چیلر در مترو برای خنک سازی قطعات میباشد.
اما استفاده از بویلر در تهیوه مطبوع ایستگاه مترو بسیار ضروریست. اصل استفاده بویلر در تونلهایست. اگر از بویلر در تونلها استفاده نشود ذرات معلق در هوا ایستگاهها زیاد میشود و این ذرات معلق از تونلها وارد ایستگاهها میشوند که منجر به ناراضایتی کاربران این وسیله نقیله میشود و آلودگی اذیت کننده خواهد بود.

در پایان
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به چگونگی تهویه مطبوع ایستگاه مترو اشاره شد. اگر در این باره اطلاعات بیشتری دارید نظراتتان را برایمان بنویسید و اگر این مطلب برای شما مفید بوده است نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید.
شما می توانید برای مشاهده انواع سیستم های تهویه مطبوع وجزئیات آنها به بخش فروشگاهی زرین تهویه ایرانیان مراجعه کنید. و یا برای مطالعه مقالات بیشتر از وبلاگ ما دیدن نمایید. در صورتی که قصدر دریافت مشاوره و اجرای پروژه دارید می توانید با شرکت زرین تهویه در شهر مشهد تماس بگیرید و یا با مراجعه حضوری به فروشگاه، از تکنسین و متخصصان این حوزه مشورت بگیرید.