انواع دستگاه هواساز در انتخاب بر اساس کاربرد با هم متفاوت هستند و نیاز است که بیشتر با آنها آشنا شویم. ساختار دستگاه هواساز در ایجاد انواع مختلف آنها نقش مهمی دارند.
چقدر دربارهی انواع هواساز اطلاعات دارید؟ آیا شناخت انواع مختلف دستگاه هواساز میتواند در انتخاب هرچه سریعتر محصول مورد نیازتان شما را راهنمایی کند؟ ساختار دستگاه هواساز چگونه میتواند شما را با نحوه کارکرد این قطعه آشنا کند؟ با تیم زرین تهویه ایرانیان همراه باشید تا دربارهی دستگاه هواساز بیشتر بدانید تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید…
مروری بر دستگاه هواساز
قبل از بررسی انواع هواساز بهتر است به مرور دربارهی چیستی این دستگاه بپردازیم. دربارهی هواساز آبی در مقالات قبلی اشاره شده است امروز میخواهیم دستگاه هواساز را بررسی کنیم. بطور کلی از دستگاه هواساز برای تنظیم دما، کنترل سرعت ورود و خروج هوا به ساختمان و فضا، تنظیم رطوبت و فیلتر کردن هوا از غبار و آلودگی و تهویه مطبوع مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاه در دسته دستگاههای توزیع کنندهی هوای گرم و سرد قرار میگیرد. و این مورد نیز جزو قطعات حیاتی در چیلر، بویلر، VRF و … مورد استفاده قرار میگیرند.
هواساز صنعتی چیست؟
از هواساز صنعتی در تهویه مطبوع انبارهای بزرگ صنعتی، تولیدیهای بزرگ، سولههای صنعتی و … استفاده میشود. این فضاها نیاز به گردش هوای زیادی برای تهویه دارند. به همین سبب در هواسازهای صنعتی سیرکولاسیون هوا زیاد است و در این دستگاهها از فیلترهای متفاوتی استفاده شده تا از ورود آلاینده صنعتی به محیط به نحو احسن جلوگیری شود در کنار آن در مصرف برق نیز صرفهجویی شود. اما کلیت این دستگاه مشابه نوع ساختمانی است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
هواساز ساختمانی چیست؟
این دسته از هواساز در ساختمانها، اماکن مسکونی و اداری، فضاهای آموزشی و … مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاهها اغلب به رطوبت گیر و رطوبت زن مجهز هستند و درصد هوای بازگشتی به دستگاه در این نوع از هواساز قابل کنترل است. البته در سیستمهای هواساز خانگی تجهیزات دطوبت زنی و رطوبت زدایی در آنها تعبیه نشده است و اکثرا درون کویلها آب جرم جاری است و آب سرد نیز در ارتباط مستقیم با بویلر موتور خانه قرار دارد که هواساز خانگی از دسته قطعات حیاتی در چیلر خانگی به شما میرود.

بررسی انواع دستگاه هواساز
- معمولی
- هایژنیک (بهداشتی)
- هیت ریکاوری ( بازیافت کننده گرما )
1. هواساز معمولی
* از نظر نوع فن
فن در هواساز معمولی میتواند بصورت دمنده (blow through ) و مکنده ( draw through ) میباشد. فن مکنده هوا را با عبور دادن از بین فضای مخلوط کن و کویلها به درون کانال توزیع هوا میفرستد که این محفظه هم بصورت عمودی است و هم بصورت افقی میتواند باشد. در نوع مکنده قبل از شروع کار فن، فشار منفی بر این دستگاه قالب است. در نوع دمنده هوا از بین کویلها میوزد و اساس کار فن بصورت فشار مثبت است.
عبور هوا از روی کویل در حالت دمنده به هم ریختهتر از نوع مکنده است در نتیجه اختلاف دما در این مورد بیشتر خواهد بود. در نتیجه ساختار دستگاه هواساز از نظر نوع فن در انتخاب شما میتواند تاثیر گذار باشد.
اگر بخواهیم در نوع فن دمنده؛ جریان هوای بهتری داشته باشیم باید بین فن و کویل فاصله بیشتری ایجاد کنیم این مورد باعث میشود که دستگاه شما از نظر اقتصادی گرانتر باشد.
* از نظر کویل
وجود کویل در هواساز برای آب گرم و سرد جهت اتصال دستگاه به بویلر و چیلر ضروریست. بطور کلی پمپهای حرارتی بر اساس سیکل تبرید تراکمی کار میکنند که مبرد دارند که در پی آن اواپراتورها را به دستگاه و درون هواساز متصل میکند که این موضوع باعث ایجاد هواساز از نوع DX میشود. این مورد از ساختار دستگاه هواساز برای شناخت شما بسیار ضروری است. در نتیجه مبرد وارد کویل DX میشود و سرمایش و گرمایش انجام میشود. اگر بطور مستقیم چیلر را به هواساز متصل کنند دستگاه شما روفتاب پکیج نام میگیرد.
* از نظر جنس
بعد از ساختار دستگاه هواساز، عامل موثر بعدی جنس دستگاه است. این دستگاه میتواند از نوع فولاد گالوانیزه، استیل، آلومینیوم و یا فولاد ضد زنگ میباشد.
2. هواساز هایژنیک
این نوع از انواع دستگاه هواساز طوری طراحی شده که از نفوذ ذرات آلاینده به فضا جلوگیری میکند به همین سبب به آن هواساز بهداشتی نیز میگویند. این دستگاه در اماکن حساسی مانند بیمارستانها، فضاهای صنایع غذایی که بستهبندی غذا در آن انجام میشود؛ مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاه به دلیل کارکردش به فیلتر هپا و دیچههای قابل تنطیم مجهز است.

3. هواساز هیت ریکاوری ( بازیافت انرژی )
این نوع از انواع دستگاه هواساز در بازیابی انرژی خروجی از ساختمان و انتقال آن انرژی به هوای تازه ورودی به ساختمان از طریق مبدل حرارتی صفحهای میباشد. این دسته از این دستگاهها در از نظر ساختار دستگاه هواساز بصورت دو طبقه میباشند. بیشتر کاربرد هیت ریکاوری در تابستان جهت سرمایش میباشد. نحوه کارکرد آن اینگونه است که هوای بازگشتی از فضا ( دمای کمتری نسبت به هوای بیرون دارد) واردد هواساز میشود و بعد به مبدل حرارتی ساده صفحهای میرود و طی انتقال حرارت اندکی دمای ورودی کاهش میابد که طی آن انرژی کمتری جهت سرد شدن هوا مورد استفاده قرار میگیرد در نتیجه انرژی در حال اتلاف در هوای برگشتی، بازیابی میشود.
در پایان
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به انواع دستگاه هواساز و ساختار دستگاه هواساز اشاره کردیم تا بتوانیم بهترین انتخاب را براساس کاربرد داشته باشیم. اگر در این باره اطلاعات بیشتری دارید با ما در میان بگذارید و اگر این مطلب برایتان مفید بوده است نظراتتان را برایمان بنویسید.
شما می توانید برای مشاهده انواع سیستم های تهویه مطبوع وجزئیات آنها به بخش فروشگاهی زرین تهویه ایرانیان مراجعه کنید. و یا برای مطالعه مقالات بیشتر از وبلاگ ما دیدن نمایید. در صورتی که قصد دریافت مشاوره و اجرای پروژه دارید می توانید با شرکت زرین تهویه در شهر مشهد تماس بگیرید و یا با مراجعه حضوری به فروشگاه، از تکنسین و متخصصان این حوزه مشورت بگیرید.