کاربرد انواع کمپرسور در هدایت سیالات
کاربرد انواع کمپرسور

کاربرد انواع کمپرسور در هدایت سیالات

کاربرد انواع کمپرسور را امروزه میتوانید در صنایع و حتی لوازم خانگی پیدا کنید‍‌. کاربرد این کمپرسور‌ها در زمینه‌های مختلف توانسته حلال مشکلات صنعتی شود‌.

کاربرد انواع کمپرسور چیست‌؟ کمپرسور در دستگاه‌های تهویه مطبوع چه نقشی دارد‌؟ بطور کلی کمپرسور در صنایع کوچک و بزرگ نقش برجسته‌ای دارد که با توجه به گسترش صنعت انواع کمپرسور‌ها ایجاد شدند و کاربردشان را در صنایع پیدا کردند‌. با ما همراه باشید تا درباره‌ی انواع‌ کمپرسورها بیشر بدانید‌.

کمپرسور چیست‌؟

کمپرسور وسیله‌ای است که نیروی مکانیکی غالبی را دارد که بسیار کاربرد خود را در صنایع پیدا کرده است‌. این وسیله بطور کلی برای ایجاد نیروی مکنده (مکش) برای گاز‌های مبرد از اوپراتور و در نتیجه متراکم کردن آن گاز و ارسال آن به کندانسور جهت میعان یعنی تبدیل گاز به مایع؛ طراحی و مهندسی شده است‌. البته این حجم گازی که باید متراکم شود بستگی به میزان حرکت و جا به جایی پیستون در کمپرسور دارد‌.

بررسی انواع کمپرسور

با گسترش صنعت انواع کمپرسورها پا با عرصه گذاشتند که هر کدام پایه‌های متفاوت و مختلفی دارند که به صورت زیر میتوان آنها را بر اساس کاربرد انواع کمپرسور طبقه بندی کرد‌:

  • کمپرسور کمکی
  • کمپرسور اسکرال
  • کمپرسور جا به جایی مثبت
  • کمپرسور تشدید کننده فشار
  • کمپرسور روتاری پره‌ای
  • کمپرسور دینامیکی

۱. کمپرسور کمکی

این از انواع کمپرسور است که وظیفه متراکم سازی گاز فشرده شده از قبل را دارد، با این تفاوت که گاز را میتواند تا فشار بالاتری متراکم کند‌. کمپرسور کمکی از دسته کمپرسورهایی است که میتواند فشار افت کرده در خطوط لوله‌های بلند را جبران کند‌. البته این تراکم هوا میتواند متفاوت باشد اما در این شرایط کمپرسور‌های پیستونی میتواند پاسخگو باشند و کفایت کنند‌. اگر بخوایم توان کمپرسور کمکی را در یک جمله بیان کنیم؛ میتوانیم بگوییم که توان یک کمپرسور کمکی با زیاد شدن نسبت فشار، افزایش میابد و این گونه جرم در حال حرکت افت میکند‌.

۲. کمپرسور اسکرال ( scroll )

این از دسته انواع کمپرسور است که به عنوان پمپ خلا یا پمپ اسکرال شناخته میشود‌. در این کمپرسور از دو پره مارپیچ شکل و لایه لایه جهت پمپ کردن یا تراکم سیالات ( مایع و گاز ) استفاده میشود‌. البته این پره‌ها از نظر شکل میتوانند مارپیچ، منحنی ترکیبی، اینولت، ارشمیدس و … باشد‌. این دسته از کمپرسورها از نظر کارکرد مطمئن‌تر هستند و نرم و بی صدا کار میکنند و البته اندازه کوچکتری نیز دارند‌.

کاربرد انواع کمپرسور

۳. کمپرسور جا به جایی مثبت

خود این کمپرسور شامل چندین نوع کمپرسور است که بصورت زیر از هم مجزا میشوند‌:

الف. کمپرسور دوار ( rotary )

این نوع کمپرسور از دو مارپیج دوار با جا به جایی مثبت در هم تنیده ساخته شده است که میتواند گاز را به با فشار به یک محفظه کوچک هدایت کند‌. کاربرد این کمپرسور در تجارت و صنعت مشهود است چون میتواند قابل حمل و جا به جایی یا حتی ثابت باشد‌. این دسته از کمپرسور از ۳ تا بیش از ۱۲۰۰ اسب بخار را میتواند تحمل کند که کمپرسور دوار تجاری بصورت مغروق در آب، روغن و حتی نوع خشک وجو دارد‌.

ب. کمپرسور رفت و برگشتی ( reciprocating )

این نوع کمپرسور مانند سیلندر پستونی قدیمی میباشند که بسیار متداول و کاربردی هستند‌. قطعات این دسته کمپرسور‌ها روغن کاری شونده و یا روغن کاری نشونده هستند که تنوع آنها در سیلندرشان مشهود است و بصورت v شکل و L شکل وجود دارند‌. این کمپرسورها هم میتوانند ثابت یا قابل حمل و جا به جایی باشند‌. بصورتی که میتوانند توسط موتور الکتریکی یا موتور احتراق داخلی حرکت کنند‌. کمپرسور‌های رفت‌وبرگشتی با بیش از ۱۰۰۰ اسب بخار در صنعت‌های بزرگ مانند صنعت نفت نقش دارند‌. و کمپرسور رفت و برگشتی از ۵ تا ۳۰ اسب بخار میتوانند متناوب کار کنند‌.

ج. کمپرسور دیافراگمی ( diaphragm )

نام دیگر کمپرسور دیافراگمی، ممبران است که از نوع کمپرسورهای رفت و برگشتی است‌. اینها یا بصورت مکانیکی و یا بصورت هیدرولیکی کار میکنند‌. کمپرسور دیافراگمی در فشار بالا مورد استفاده قرار میگیرند اما بر خلاف اینها پمپ خلا در جریان کم و فشار پایین مورد استفاده قرار میگیرند‌. کاربرد کمپرسور دیافراگمی در استفاده از گاز CNG و هیدروژن مشهود است‌.

۴. کمپرسور تشدید کننده فشار ( pressure intensifiers )

این کمپرسور مهم ترین کاری که میکند این سات که فشار سیال را در خود سیال افزایش میدهد‌. این تشدید فشار فقط در جریانهای خیلی کم میباشد‌. کمپرسور تشدید کننده فشار میتواند سطح فشار از پیش تنظیم شده را بصورت تناوبی تشدید کند. همه‌ی گاز‌های خنثی مانند آرگون، زنون و … میتوانند از این طریق فشرده شوند‌. این از انواع کمپرسور‌‌هاست که باید به دور از روغن باشند پون ممکن است احتراق ایجاد شود‌.

۵. کمپرسور روتاری پره‌ای ( rotary vane compressor)

از انواع کمپرسور است که از تعدادی پره در شکاف شعاعی تشکیل شده‌اند که روتور با یک فاصله درون یک محفظه بزرگتر دایره‌ای نصب شده‌اند. کمپرسور روتاری پره‌ای و کمپرسور پیستونی از کاربردی‌ترین‌ها در تکنولوژی کمپرسور هستند‌.

۶. کمپرسور دینامیکی

کمپرسور دینامیکی مانند کمپرسور جا به جایی مثبت دارای انواعی است:

الف. کمپرسور جریان محوری ( axial )

این مورد دارای جریان محوری است که هوا در امتداد محور گردان کمپرسور میتواند عبور کند در نتیجه سرعت هوا کم کم با انرژی جنبشی ثابت پره‌ها به فشار تبدیل میشود و به تدریج افزایش میابد‌. در این کمپرسور یک استوانه متعادل کننده تعبیه شده تا نیروی فشار محوری را متعادل کند‌. این کمپرسور از دسته کمپرسور‌های گریز از مرکز هستند که کوچک‌اند و اکثرا سرعت بالایی دارند و برای جریانهایی با حجم بالا و فشار نسبتا متوسط قابل استفاده هستند‌.

ب. کمپرسور جریان شعاعی ( centrifugal )

جریان شعاعی از ویژگی بارز انواع کمپرسور‌‌های گریز از مرکز هستند‌. اینگونه که هوا یا گاز مد نظر به کمک پره‌های شعاعی وارد مرکز پروانه دواری میشود و به کمک این نیروی گریز از مرکز از یک پخش کننده و یک فضای حلزونی عبور میکند که در همین حین؛ انرژی جنبشی به فشار استاتیک تبدیل میشود‌.

در پایان

ممنون که تا انتهای مقاله با ما همراه بودید. در این مقاله به چیستی کمپرسور و کاربرد انواع کمپرسور اشاره شد‌. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید یا اگر این مطلب برایتان مفید و کمک کننده بود نظراتتان را برایمان بنویسید.

شما می توانید برای مشاهده انواع سیستم های تهویه مطبوع وجزئیات آنها به بخش فروشگاهی زرین تهویه ایرانیان مراجعه کنید. و یا برای مطالعه مقالات بیشتر از وبلاگ ما دیدن نمایید. در صورتی که قصدر دریافت مشاوره و اجرای پروژه دارید می توانید با شرکت زرین تهویه در شهر مشهد تماس بگیرید و یا با مراجعه حضوری به فروشگاه، از تکنسین و متخصصان این حوزه مشورت بگیرید.