چیلر جذبی خورشیدی چگونه کار میکند؟
چیلر جذبی خورشیدی یکی از چیلرهای کاربردی و محافظ طبیعت است که میتواند به برای تولید انرژی کمک کننده باشد. گرمای مورد نیاز این چیلر از خورشید میباشد.
دربارهی چیلر جذبی خورشیدی چه میدانید؟ آیا سوخت مورد نیاز دسته عظیمی از مردم را میتواند تامین کند؟ آیا این چیلر جذبی خورشیدی صرفه اقتصادی دارد یا ندارد؟ برای اطلاعات بیشتر از چیلر جذبی خورشیدی با تیم تولید محتوای زرین تهویه ایرانیان همراه باشید…
فهرست خلاصه مطالب
چیلر جذبی خورشیدی چیست؟
همانطور که میدانید چیلر جذبی یکی از چیلرهای پر کاربرد در بین انواع چیلر میباشد. چیلر جذبی خورشیدی عملکرد متفاوت و قابل بحثی دارد. گرمای مورد نیاز در این چیلر جهت راه اندازی سیکل کاری در این چیلر از انرژی خورشیدی میباشد و به عبارتی انرژی گرمایی این دستگاه از خورشید تامین میشود. به دنبال چیلر جذبی خورشیدی اصطلاحی بنام کلکتور خورشیدی داریم که در ادامه به بررسی جامعتر و کاملتر این دستگاه خواهیم پرداخت.
بررسی جامع کلکتور خورشیدی
کلکتور خورشیدی همانطور که از نامش پیداست وظیفهی جمعآوری انرژی خورشیدی را دارد تا این انرژی خورشیدی را به گرما و یا انرژی مد نظر مانند الکتریسیته تبدیل کند. کلکتور خورشیدی انواع مختلفی دارد که میتوان آن را به سه دسته مختلف تقسیم کرد. کلکتور تخت که از صفحات تخت خورشیدی ساخته شدهاند؛ لولهای خلا، کانونی که این دو مورد بصورت متمرکز کننده طراحی شدهاند.
در کلکتور لوله خلا انرژی که از خورشید دریافت میشود توسط لولههای تعبیه شده؛ جذب میشوند و به گرمای مد نظر تبدیل میشوند و بعد از آن این گرما به سیال آبی که جاری است منتقل میشود. قطعا در کلکتور لولهای اتلاف انرژی داریم اما برای به حداقل رساندن این اتلاف انرژی، این لولهها را در محفظه خلا قرار میدهند تا انتقال گرمایی که به کمک جا به جایی انجام میشود کامل تر و اتلاف انرژی و گرما، به کمترین و بهینهترین حالت ممکن برسد.
بررسی چرخهی چیلر جذبی خورشیدی
در یک سیکل از این چیلر اجزای مختلفی با همکاری هم میتوانند یک انرژی خالص و به درد بخور تولید کنند و این اجزا از اجزای حیاتی و ضروری در چیلر جذبی خورشیدی به شما میرود. این اجزا و تجهیزات حیاتی عبارتند از: ژنراتور، کلکتور، اوپراتور، کندانسور، ابزوربر، هیتر کمکی، برج خنک کننده، پمپ جا به جا کننده سیالات.
اگر بخواهیم دربارهی انواع چیلر جذبی خورشیدی صحبت کنیم میتوانیم بگوییم که انواع این چیلرها میتوانند بر اساس نوع سیال جاری تقسیمبندی شوند. برای مثال از انواع چیلر جذبی خورشیدی میتوان به چیلر خورشیدی آمونیاکی که حاوی سیال آب و آمونیاک به عنوان جاذب و مبرد است و یا چیلر خورشیدی لیتیوم برماید که حاوی سیال لیتیوم برماید و آب است اشاره کرد.
برای مقایسه سیکل و کارکرد چیلر خورشیدی لیتیوم برماید و آمونیاک میتوان گفت که آمونیاک مادهای است که راندمان بالایی نسبت به لیتیوم برماید دارد و به این ترتیب میتواند راندمان سیکل و توان سرمایشس دستگاه چیلر خورشیدی را بیشتر کنند. البته میدانید که آمونیاک مادهای سمی و در عین حال انفجاری است به همین سبب ممکن است نشت کند و در صورت تنفش منجر به مرگ افراد شود به همین دلیل باید در شرایط بهینه و خاصی مورد استفاده قرار بگیرد.
روند کاری این دستگاه به اینصورت است که در ابتدا کلکتوری که در ابتدای مطلب به آن پرداختیم، با جذب انرژی خورشیدی به گرم شدن لولخ های خلا کمک میکند و دمای این لولهها را تا ۱۷۰ درجه سانتی گراد میبرد که این دما باز هم نسبت به نوع کلکتور میتواند تا حدودی متغیر باشد. بعد از تولید گرما، این گرما به سیال جاری آب که در انواع دستگاه چیلر جذبی خورشیدی ثابت است؛ منتقل میشود. و در ادامه آبی که انرژی را جذب کرده است به کمک پمپ به قسمت ژنراتور چیلر جذبی میرود.
در ژنراتور گرمایی که ایجاد شده باعث میشود آب از آمونیاک و در چیلر جذبی خورشیدی لیتیوم برماید، لیتیوم برماید از آب جدا شود و سپس آمونیاک و یا در چیلر خورشیدی لیتیوم برماید، لیتیوم برماید، وارد کندانسور شود. با فرض بر اینکه دستگاه ما چیلر جذبی خورشیدی آمونیاک است، آمونیاک در کندانسور به مایع تبدیل میشود و به اواپرتور میرود. در اواپراتور مرحلهی سردسازی انجام میشود که در واقع فضایی است که لولههای آبی تعبیه شده در آن باعث مشود که آمونیاک حرارت را از لولهها بگیرد و آب جاری در لولهها سرد شود و آب سرد برای مصرف پمپ شود.
آمونیاک در ادامه نمیتواند در اواپراتور بماند باید در ابزوربر جذب شود و طی تقطیرف محلول آب مقطر و آمونیاک برای تکرار مجدد سیکل به ژنراتور پمپ شود. و اما کاربرد هیتر گرمایشی گاز سوز یا الکتریکی در دستگاه چیست؟ این هیترهای گرمایشی در چیلر جذبی خورشیید تعبیه شده تا در مواقعی که انرژی خورشیدی در دسترس نبود؛ بصورت کمکی وارد عمل شود و آب را گرم کند و سیکل کاری را به راه بیندازد.
آیا چیلر خورشیدی صرفهی اقتصادی دارد؟
بطور کلی چیلر جذبی خورشیدی و اجزای آن مثل کلکتور و پمپ و … هزینههای بسیار بالایی دارند و هزینه تعمیرات آن به نسبت سایر چیلرهای تراکمی و جذبی، بیشتر است. و طبق تحقیقات انجام شده، قسمت این دستگاه نسبت به کاری که انجام میدهد و بازده ای که دارد، خیلی بیشتر است.
عوامل موثر در راندمان چیلر خورشیدی چیست؟
دو مورد در بازده چیلر خورشیدی بسیار موثر است. یکی مدت زمان تابش خورشید است و دیگری دمای تابش خورشید میباشد. فرض کنید این چیلر در منظقهای نصب شده که یکی از این دو مورد در وضعیت بهینه و حداکثر نباشد؛ چیلر عملا کارکرد خود را از دست خواهد داد. پس بهتر است در مناطقی با آب و هوای گرم و خشک و در شهرهای بیابانی نصب شوند و در آب و هوای گرم و مرطوب به دلیل رطوبت بالا استفاده نشوند.
در پایان
ممنون که تا انتهای مقاله با ما همراه بودید. در این مقاله به چیلر جذبی خورشیدی پرداختیم. اگر در این باره اطلاعاتی دارید با ما در میان بگذارید و اگر این مطلب برایتان مفید بوده است نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید.
شما می توانید برای مشاهده انواع سیستم های تهویه مطبوع وجزئیات آنها به بخش فروشگاهی زرین تهویه ایرانیان مراجعه کنید. و یا برای مطالعه مقالات بیشتر از وبلاگ ما دیدن نمایید. در صورتی که قصدر دریافت مشاوره و اجرای پروژه دارید می توانید با شرکت زرین تهویه در شهر مشهد تماس بگیرید و یا با مراجعه حضوری به فروشگاه، از تکنسین و متخصصان این حوزه مشورت بگیرید.