بررسی کاربرد برج خنک کننده در سایه صنعت
بررسی کاربرد برج خنک کننده میتواند شما را در انتخاب برج خنک کننده مناسب راهنمایی کند. برجهای خنک کننده کاربرد وسیعی در صنعت پیدا کردهاند.
برج خنک کننده چیست؟ بهترین برج خنک کننده چه راندمانی دارد؟ این برجها را کجا میتوان یافت؟ آیا این برجها به مصارف خانگی راه پیدا کردهاند؟ بطور کلی یک برج خنک کننده وظیفه خنک سازی آب را دارد که در ادامه تیم زرین تهویه به چیستی این برجها و نحوه کار و ساختارشان خواهد پرداخت…
فهرست خلاصه مطالب
برج خنک کننده (cooling tower) چیست؟
قبل از بررسی کاربرد برج خنک کننده باید تاریخچه برج خنک کن را بررسی کنیم میتوانیم بگوییم که اینها از ابتدا پیدایش وسیله ای بودند که حرارت اضافی آب را دفع و برطرف میکردند و به عبارتی آب را خنک میکردند. این آب خنک شده برای گرمازدایی قطعات مختلف در دستگاهها و ماشین آلات صنعتی مانند چیلرهای آب خنک، دیگ تقطیر، دیگ بخار، توربینها و … به کار میرود.
اگر بخواهیم این دستگاه را به زبان ساده تعریف کنیم باید بگوییم که این وسیله منبع ایجاد و تعبیهی آب سرد برای حذف گرمای زائد تولید شده توسط دستگاههایی مانند توربین ، دیگ بخار و … است و عدم حضور این برج باعث از کار افتادن کل سیستمها خواهد شد.
تاریخچه برج خنک کننده
این برجها در آغاز انقلاب صنعتی یعنی قرن ۱۹ میلادی پا به عرضه صنعت گذاشتند. این برج نمایشی پیشرفته از دستگاه موتور بخار است که اغلب چگالنده سیال آن آب است.
واژه برج خنک کننده یا کولینگ تور از شکل هندسی این دستگاه گرفته شد چون این دستگاه در واقع یک سازه و طراحی مرتفعی داشت چون این ارتفاع برای داشتن زمان کافی جهت برخورد هوا و آب نیاز بود و چون در این برج از هیچگونه فن یا موتور الکتریکی استفاده نشده بود و جریان هوای طبیعی برای کارکرد با راندمان بالا نیاز بود؛ کولینگ تور نام گرفت. اما به مرور زمان برای افزایش راندمان بیشتر از فن و سانتریفیوژهای مختلف در این برج استفاده شد و برج خنک کننده امروزی بوجود آمدند.
بررسی نحوه عملکرد برج خنک کننده
این برج با تبادل حرارتی از آب به هوا یا جو کار میکند. این برجها میتوانند با تبخیر آب، حرارت ایجاد شده را در یک واحد شیمیایی از بین ببرد. البته اگر برج خنک کن بصورت چرخه دمایی بسته کار کند به برج خنک کن خشک معروف است که مایع یا آب در آن کاهش دمایی نزدیک به دمای هوای خشک خواهد داشت. و در کل همهی این چرخهها برای این است که فرایند سرد سازی دستگاههای تهویه مطبوع به نحو احسن انجام شود.
بررسی اجزای برج خنک کننده
۱. فن
فن بطور کلی کار خنک سازی را بر عهده دارد که فن به کار رفته در برج خنک کننده به ۳ دسته تقسیم میشوند:
فن پروفیل ایرفویل
این فنها دارای پروفیل ایرفویل هستند و در طول این فنها، شکل پروفیل و ابعاد آن ثابت است. جنس این نوع فنها غالبا از آلومینیوم است که با روشهای اکسترود و پولترود تولید شدهاند. علت استفاده از آلومینیوم در اینها استحکام و کم کردن ارتعاش و مقاوت بالا در برابر زنگزدگی و خوردگی است.
فن ضربی
قطز این فن بین ۰.۵ تا ۱.۲ متر است که اغلب فولادی است. دقت در ساخت این فن بسیار مهم است چون اگر مشکل ساختاری داشته باشد در قطرهای بیش از ۱ متر میتواند لرزش ایجاد کند بنابراین در ساخت و استفاده از این فن در برج خنک کننده محدودیت ابعادی داریم.
فن کامپوزیت
این فن نسبت به به دو فن قبلی دبی مناسبتری را ایجاد میکند اما از دو نوع قبلی کمیابتر هستند. از مزایای این فن این است که میتواند مصرف انرژی کمتری داشته باشد و از نظر وزنی از دو نوع دیگر سبکتر است و همچنین میزان هوادهی بهتری دارد و صدای کمتری تولید میکند.
۲. مدیا یا پکینگ
مدیا برای افزایش تبادل حرارتی بین آب و هوا در داخل برجها مورد استفاده قرار میگیرد. مدیا این کار را با افزایش سطح تماس آب با هوا انجام میدهد و در پی آن سرعت جریان آب را درون برج کاهش میدهند و اینگونه در خنک سازی نقش مهمی را ایفا میکنند.
۳. قطره گیر
اینها در برج تقطیر تیغههایی هستند که برای جلوگیریی از پخش ذرات آب استفاده میشوند و میتوانند از خروج ذرات آب ممانعت کنند. این قطره گیرها در خارج از برج خنک کننده تعبیه شدهاند.
۴. باسین
باشین یا حوضچه در بخش پایینی و زیرین برج خنک کننده قرار دارند. در این قسمت آب خنک شده تجمع میکند و به مقصد که همان دستگاههای تهویه مطبوع است هدایت میشوند تا خنک سازی یا سرد سازی را انجام دهند.
برج خنک کننده اغلب کجا نصب میشود؟
نکته مهم در نصب برجهای خنک کننده این است که محل نصب برج خنک کننده باید با هوای تازه در ارتباط باشد. اگر از ورود جریان هوای تازه به این برجها ممانعت شود عملا برج خنک کن کارکرد خود را از دست میدهد. علاوه بر اینها باید حواستان باشد که محل نصب جایی باشد که هوای گرم خارج شده مجدد به برج وارد نشود چون باعث کاهش راندمان میشود و به صراحت کارایی نخواهد داشت.
بهتر است برج خنک کننده در فضایی باز با هوای آزاد نصب شود تا در دریافت راندمان مشکلی ایجاد نشود. اما اگر مجبور بودید که این برجها را در ساختمان محصور کنید توجه کنید که فضایی را در نظر بگیرید که از نظر ابعاد کافی و بدون عوامل جانبی باشد تا هوای لازم به برج خنک کننده برسد. در کنار آن دقت کنید که راهی را برای خروج هوای گرم از برج در نظر بگیرید تا گرما تخلیه شود و مجدد به دستگاه برنگردد. و با در نظر گرفتن استحکام محل نصب و تجهیزات جانبی و مورد نیاز دستگاه خنک کن، بهترین محل را برای نصب انتخاب کنید.
کاربرد برج خنک کننده
در تمامی کارخانهها از این برجها استفاده میشود این کارخانهها مانند کارخانه رب، قند، تزریق پلاستیک، پالایشگاههای نفت، شرکتهای فولاد و نیروگاهها و … ! این موارد که ذکر شد در فضتی کار خود دستگاههایی دارند که نیاز دارد قطعاتشان خنک سازی شوند تا از کار نیفتند پس در این کارخانهها قطعا برج خنک کننده پیدا میشود.
در پایان
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به چیستی و کاربرد برج خنک کننده پرداختیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است نظراتتان را برایمان بنویسید و اگر در این زمینه اطلاعات بیشتری دارید با ما به اشتراک بگذارید.
شما می توانید برای مشاهده انواع سیستم های تهویه مطبوع وجزئیات آنها به بخش فروشگاهی زرین تهویه ایرانیان مراجعه کنید. و یا برای مطالعه مقالات بیشتر از وبلاگ ما دیدن نمایید. در صورتی که قصدر دریافت مشاوره و اجرای پروژه دارید می توانید با شرکت زرین تهویه در شهر مشهد تماس بگیرید و یا با مراجعه حضوری به فروشگاه، از تکنسین و متخصصان این حوزه مشورت بگیرید.