مروری بر انواع و اجزای سیستم تهویه مطبوع
اجزای سیستم تهویه مطبوع

مروری بر انواع و اجزای سیستم تهویه مطبوع

امروزه سیستم تهویه مطبوع در بسیاری از فضاهای اداری، منازل و تجاری استفاده و کاربرد دارند. بسیاری از مردم نحوه عملکرد سیستم های تهویه مطبوع را نمی دانند. و تصور می کنند که این دستگاه ها خودشان تولید باد سرد می کنند. در صورتی که اینطور نیست! این دستگاه های پرکاربرد عملکردی بر پایه انتقال هوای گرم داخل فضا به محیط خارج خانه را دارند. در ادامه بیشتر به بررسی دقیق تر نحوه عملکرد سیستم های تهویه مطبوع خواهیم پرداخت…

تهویه مطبوع چیست؟

قبل از پرداختن به هر بحثی باید به این نکته به عنوان پیش نیاز اشاره کرد که مفهوم واژه تهویه مطبوع چیست و به چه معناست؟ این کلمه به معنای مجموعه اقداماتی است که داخل سیستم تهویه مطبوع به منظور مناسب سازی هوای فضا انجام می گیرد. تا کیفیت هوای محیط را از لحاظ دما و میزان رطوبت تا حد مناسبی برای استفاده کاربران در انواع فضاهای مختلف مطلوب کند.

سیستم های تهویه مطبوع با استفاده از فرایند تبرید در بخشی یه نام کویل هوا را خنک می کنند. سپس هوای اصلاح شده بصورت مستقیم یا از طریق داکت هایی وارد فضا های مختلف می شوند. برخی از سیستم های تهویه مطبوع با دارا بودن ترموستات بر میزان دمای محیطی نظارت دارند و می توانند به طور اتوماتیک خاموش و روشن شوند. همچنین فیلتر های موجود در سیستم های تهویه مطبوع می توانند گرد و غبار و ذرات معلق را جذب کنند تا به این نحوه به بهبود کیفیت هوا نیز کمک کنند.

سیستم تهویه مطبوع

انواع مختلف سیستم تهویه مطبوع

این دستگاه ها به سه دسته اصلی زیر تقسیم می شوند:

سیستم های آب و هوا

این نوع از دستگاه ها هم با استفاده از آب هم هوا کار می کنند.

سیستم تهویه مطبوع تمام هوا

سیستم های تهویه مطبوع تمام هوا می توانند به خوبی با استفاده از کانال ها و داکت عا هوا را تهویه و پخش کنند. دستگاه هایی همچون هواساز و چیلر های هوا خنک از این دست سیستم ها هستند.

سیستم تهویه تمام آب

این نوع از دستگاه ها به دلیل بروز مشکلات فنی کمتر از لحاظ اقتصادی گزینه های به صرفه تری محسوب می شوند. سرمایش و گرمایش فضاها بر اساس تغییر دمای آب و گردش آن در محیط انجام می گیرد. فن کویل یا چیل های آب خنک را می توان از سیستم های تهویه مطبوع تمام آب دانست.

کارکرد سیستم های تهویه :

وظیفه دستگاه های تهویه مطبوع کنترل و تنظیم هوای محیط است. این دستگاه ها می توانند با تولید باد گرم یا سرد دمای محیط را در سطح مطلوبی مگه دارند. و با چرخش هوا، رطوبت محیط را کنترل کنند. به طور ساده می توان گفت که این سیستم ها خودشان هوا تولید نمی کنند. بلکه با مکش هوای داخل خانه و اعمال فرایندی های بر روی آن برحسب نیازتان آن را سرد یا گرم می کنند. و با گردش جریان هوای محیط را تازه و مطبوع نگه می دارند.

به طور کلی هوای بیرون یا درون فضا به داخل سیستم کشیده می شود. و با گذر از سیم پیچ یا کویلها پس از اعمال فرایند سرد یا گرم شدن، دوباره به داخل محیط برگردانده میشود. و همین جریان باعث تازه نگه داشتن هوا می شود.

البته عملکرد تمامی این دستگاه ها عینا مشابه هم نیست و سیستم کارکردی هر یک بر اساس نوع استفاده و مدل آن کمی متفاوت است.

مهم ترین اجزای دستگاه ها تهویه:

در ادامه این به به برخی از مهم ترین قسمت و اجزای سیستم تهویه مطبوع اشاره خواهیم کرد.

مخزن انبساط:

مخزن انبساط را عقب می توان در دستگاه های تمام آب یافت. عضو دیگری نیز تحت عنوان شیر انبساط نیز وجود دارد که با ایجاد محدودیت در جریال سیالات موجع به کاهش فشار حرکت آنها در سیستم می شود.

کمپرسور:

از دیگر اجزای سیستم تهویه مطبوع کمپریور می باشد. این عضو در سیستم تهویه مطبوع با کاهش حجم گاز حرارت مبرد را افزایش می دهد. و موجب فرایند چگالش می شود.

کویل یا سیم پیچ:

کویل بخش مهمی از سیستم تهویه مطبوع است که بوسیله بخش بویلر( برای گرم کردن) و یا چیلر (برای ایجاد سرما) تغییر دما می دهد. و تنظیم حرارت این سیم پیچ ها و عبور جریان هوا از این بخش باعث تهویه هوای محیط می شود.

در پایان

سیستم های تهویه مطبوع گستردگی و تنوع فراوانی دارند. در این مقاله به بررسی نحوه عملکرد سیستم های تهویه مطبوع ، انواع و مهم ترین اجزای سیستم تهویه مطبوع پرداختیم. پیشنهاد می کنم برای مشاهده محصولات و کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سیستم های تهویه مطبوع و دستگاه های سرمایشی به بخش فروشگاه سایت زرین تهویه مراجعه نمایید. و یا برای خرید حضوری محصولات و گرفتن مشاوره از کارشناسان به فروشگاه زرین تهویه در شهر مشهد مراجعه کنید.