انواع سیکل تبرید در تهویه مطبوع و عملکرد آن
سیکل تبرید در تهویه مطبوع

انواع سیکل تبرید در تهویه مطبوع و عملکرد آن

سیکل تبرید در تهویه مطبوع‌، چرخه نوینی در این دستگاه‌های تهویه مطبوع میباشد‌. تبرید به فرایند سرد‌سازی گفته میشود که در آن ماده مبرد نقش اصلی را ایفا میکند‌.

درباره‌ی سیکل تبرید در تهویه مطبوع چه میدانید‌؟ آیا سیکل تبرید فقط در دستگاه‌های سرمایشی دیده میشود‌؟ بطور کلی فرایند تبرید‌، همان چرخه‌ی سرد سازی است که نقش اصلی را ماده مبرد که میتواند گاز یا مایع باشد‌؛ ایفا میکند‌. اگر میخواهید با چرخه‌ی سرد سازی یا چرخه‌ی تبرید دستگاه آشنا شوید با تیم تولید محتوای زرین تهویه ایرانیان همراه باشید…

سیکل تبرید در تهویه مطبوع ( hvac cycle ) چیست‌؟

همانطور که گفته شد‌، چرخه‌ی تبرید یک فرایند سردسازی است‌. در این چرخه یک سیال بسیار عملکرد مهمی دارد‌؛ حالا این سیال شما میتواند آب یا هوا باشد و یا حتی سایر مبرد‌هایی مانند گاز فریون سرد شده و…! بطور کلی چرخه‌ی تبریدی برای سرمایش هوای ساختمان یا فضایی و یا خنک کاری قطعات دستگاه تهویه مطبوع مورد استفاده قرار میگیرد‌. این موضوع همانطور ه از نامش پیداست چرخه‌ای سات که دائما تکرار میشود تا سرد سازی به بهارین نحو انجام شود‌.

سیکل تبرید در تهویه مطبوع

بررسی انواع سیکل‌ تبرید

۱. سیکل تبرید تراکمی

این سیستم برودتی تراکمی چهار جز اصلی دارد که این موضوع آنها را جزو پیشگامان صنعت تهویه مطبوع کرده است‌. این جزا و عناصر به شکل زیر هستند‌:

  • کمپرسور: کمپرسور‌ها به کمک یک محرک مانند الکتروموتور یا موتورهای احتراق داخلی شروع به گردش میکنند‌.
  • شیر انبساط: این شیر فشار را از روی مبرد برمیدارد و فشار مبرد را به حداقل می‌رساند‌.
  • کندانسور‌‌: نوعی مبدل حرارتی است که در کمپرسور به خنک سازی گاز متراکم شده میپردازد‌ و گرمای گاز متراکم شده را به محیط اطراف منتقل میکند تا این محیط برای تغییر فاز (گاز به مایع) مبرد فراهم شود‌. این کندانسور‌ها به دو نوع هوا خنک و آب خنک وجود دارند‌.
  • اواپراتور‌: اواپراتور نیز نوعی مبدل حرارتی است اما کاملا برعکس کندانسور عمل میکند و انتقال گرما را از هوا یا آب به مبرد انجام میدهد تا مبرد بتواند تغییر فاز ( مایع به گاز ) دهد. اواپراتور هوا خنک ( کاهش دمای هوا و سرد شدن هوا در ساختمان ) و اواپراتور آب خنک ( سرد شدن آب و ارسال آن به فن کویل و هواساز ) از انواع اواپراتور‌ها میباشند‌.
  • ترموستات ضد یخ‌: ترموستات ضد یخ کاربرد کنترلی و ایمنی را در تهویه مطبوع دارد‌. هنگامی که دستگاه پایین‌تر از حد تنظیم شده قرار بگیرد لازم است که از آن استفاده شود‌. برای مثال برای جلوگیری از یخ زدن آب در هواساز و انواع چیلر استفاده میشود تا حد پایین دمای آب کنترل شود‌. کاهش بیش از حد دما باعث از کار افتادن دستگاه میشود‌.
  • کنترل کننده‌ها‌: انواع کنترل کننده‌ها در کنترل کردن دما‌، فشار‌، فشار روغن و … نقش دارند که در دو نوع الکترومکانیکی و الکترونیکی وجود دارند‌.
  • کنترل کننده رطوبت‌: این نوع از کنترل کننده‌ها در ارتباط مستقیم با ترموستات قرار دارند‌. که محل قرارگیری ترموستات‌، حسگر‌، عملکرد‌، دامنه تنظیم‌، شکل ظاهری و… در تنظیم رطوبت دستگاه و کنترل آن اثر مستقیم دارد‌.
  • شیر برقی
  • ترانس دیوسر ( مبدل فشار به جریان)
  • فلوسوئیچ

نحوه عملکرد سیکل تبرید تراکمی

در سیکل تبرید تراکمی ابتدا مبرد در فاز گازی به کمک کمپرسور متراکم و کمپرس میشود و بصورت بخار داغ با فشار حداکثری و بالا‌، وارد کویل‌ها یا کندانسور دستگاه میشود که این کندانسور در یونیت خارج از دستگاه جاسازی شده است‌. این فضا پر پیج و خم است و با عبور این سیال داغ از این کویل‌های پر پیچ و خم‌، حرارت خود را به اطراف میدهند و سپس مبرد وارد شیر انبساط میشود‌.

بعد از عبور مبرد از شیر انبساط‌، کم کم فشار از روی مبرد برداشته میشود و مبرد شما از حالت مایع به گاز تغییر فاز میدهد‌. و از ظرفی مایع با فشار کم وارد اواپراتور میشود که اواپراتور در یونت داخل ساختمان جاگذاری شده است‌. مایع با فشار کم در اواپراتور به گردش درمیاید و با دریافت هوای محیط خنک میشود و در نتیجه به شکل بخار با فشار کم مجدد وارد کمپرسور میشودتا عمل سرد سازی و سیکل تبرید انجام شود‌.

۲. سیکل تبرید جذبی

مکانیزم این نوع از سیکل تبرید با سایر موارد متفاوت است‌. در اینجا مکانیسم تبریدی به کمپرسور و سایز اجزای سیکل تبرید تراکمی نیاز نیست‌. در این مورد نیاز به یک منبع حرارتی داریم که این منبع میتواند یک مشعل گاز سوز یا حرارتی باشد که از یک منبع گرمایشی به اتلاف میرود‌. این منبع حرارتی باید بر سیکل تبرید جذبی بصورت مستقیم اعمال شود‌.

اگر بخواهیم جذبی را با تراکمی مقایسه کنیم باید بگوییم که سیکل‌ تبرید جذبی کمتر مورد استفاده قرار میگیرد چون ضریب عملکرد ( COP ) کمتری نسبت به نوع جذبی دارد‌.و سیکل تبرید‌ جذبی زمانی به کارمان میاید که بخواهیم یک اتلاف انرژی را به کار مفید تبدیل کنیم که این مورد در چیلر‌های جذبی بسیار صادق است و رواج دارد‌.

سیکل تبرید در تهویه مطبوع

در پایان

ممنون که تا انتهای مقاله با ما همراه بودید‌. در این مقاله به سیکل تبرید در تهویه مطبوع اشاره شد‌. اگر در این باره اطلاعات بیشتری دارید و یا اگر این مقاله برایتان مفید بوده است نظراتتان را برایمان بنویسید.

شما می توانید برای مشاهده انواع سیستم های تهویه مطبوع وجزئیات آنها به بخش فروشگاهی زرین تهویه ایرانیان مراجعه کنید. و یا برای مطالعه مقالات بیشتر از وبلاگ ما دیدن نمایید. در صورتی که قصد دریافت مشاوره و اجرای پروژه دارید می توانید با شرکت زرین تهویه در شهر مشهد تماس بگیرید و یا با مراجعه حضوری به فروشگاه، از تکنسین و متخصصان این حوزه مشورت بگیرید.