بررسی انواع چیلر های ساختمانی در خنک‌سازی
انواع چیلر های ساختمانی

بررسی انواع چیلر های ساختمانی در خنک‌سازی

انواع چیلر های ساختمانی در این دهه‌های اخیر بسیار کاربرد دارند و در سازه‌های جدید به راحتی یافت میشوند که انواع مختلفی دارند که هر کدام کاربرد مربوط به خود را دارند‌.

درباره‌ی انواع چیلر های ساختمانی چه میدانید‌؟ آیا چیلرهای ساختمانی کاربرد ویژه‌ای دارند؟ چیلر بطور کلی وظیفه خنک سازی آب را دارد تا در سیستم‌های مختلف سرمایشی مورد استفاده قرار بگیرند‌. بطور کلی چیلر در صنعت تبرید کاربرد دارد و در گروه وسایل تهویه مطبوع قرار میگیرند‌. در ادامه با تیم زرین تهویه ایرانیان همراه باشید تا با انواع چیلر های ساختمانی آشنا خواهیم شد….

مروری بر چیلر

چیلر در واقع دستگاهی است برای خنک سازی آب مورد استفاده در دستگاه‌های تهویه مطبوع سرمایشی میباشد‌. بطور کلی در هر صنعتی که نیاز به آب خنک باشد‌؛ از چیلر استفاده میشود که در کارخانه‌های بزرگ و در دستگاه‌های صنعتی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد‌. کاربرد چیلر در تهویه مطبوع در کشور ما الخصوص در مناطقی که هوای گرم و خشک دارد بسیار کاربردی است که با استفاده از آن فضاهای بزرگ مثل ساختمان‌های اداری و کارخانه‌ها را خنک میکنند‌.

از انواع چیلر در صنعت تزریق پلاستیک و صنایع پزشکی ( جهت خنک سازی قطعات دستگاه‌ها نظیر دستگاه‌های MRI) و علاوه بر اینها در صنعت لیزر مانند برشکاری از چیلر استفاده میکنند‌.

دیاگرام عملکرد چیلر و برج خنک کننده
دیاگرام عملکردی چیلر و برج خنک کننده

بررسی انواع چیلر های ساختمانی

بطور کلی انواع چیلر به دو دسته تقسیم میشود:

  1. چیلر تراکمی
  2. چیلر جذبی

۱. چیلر تراکمی

در واقع چیلر تراکمی از دسته دستگاه‌های سرمایشی از نوع دستگاه سرمایشی مرکزی است‌. که از نظر ساختار‌، سه بخش اصلی دارد که این سه بخش شامل کندانسور ( تقطیر کننده )‌، اواپراتور ( تبخیر کننده )‌، کمپرسور ( متراکم کننده ) میباشد‌. اگر بخواهیم یک چیلر تراکمی را نگاه اجمالی بیندازیم و نحوه عملکردش را توصیف کنیم باید بگوییم که در این دسته از چیلر‌ها ماده‌ی مبرد با عمل پمپ‌، متراکم میشوند و در اثر افزایش فشار و دما به سمت کندانسور میروند‌.

در این مرحله بخار داغی که از کمپرسور خارج میشود‌؛ بعد از ورود به کندانسور با تماس با آبی که از برج خنک کننده تقطیر میشود به سمت اواپروتور میرود تا اماده تبخیر شود‌. بعد از ورود به اواپراتور گرمای آب جذب میشود و بصورت گاز از لوله مکش به کمپرسور برمیگردد‌. بطور کلی چیلر‌های تراکمی از نظر نوع کندانسور به دو دسته تقسیم میشوند‌.

انواع چیلر های تراکمی از نظر کندانسور

  1. چیلر تراکمی آب خنک
  2. چیلر تراکمی هوای خنک
انواع چیلر های ساختمانی هواخنک و آب خنک
تفاوت کارکرد چیلر آب خنک و هوا خنک

در مقاله بررسی صفر تا صد چیلر تراکمی هوای خنک بطور کامل به نحوه عملکرد چیلر تراکمی نوع دوم یعنی تراکمی هوای خنک پرداختیم‌؛ اگر میخواهید در این باره بیشتر بدانید اینجا کلیک کنید و درباره‌ی آن بیشتر بخوانید‌.

و اما اگر بخواهیم درباره‌ی چیلر تراکمی آب خنک بگوییم بطور خلاصه در نظر بگیرید در این نوع از انواع چیلر های ساختمانی‌؛ کندانسور بوسیله آب خنک میشود که اغلب مبرد اصلی و آب خنک کننده در لوله در جریان است‌.

۲. چیلر جذبی

در چیلر جذبی ماده مبرد مد نظر آب است که با فشار پایین و دمای کم گرمای خود را از دست میدهد و در این نوع از چیلر بخار‌های حاصل از این فرایند توسط ماده‌ای خاص‌، جذب میشود‌. بخش‌های اصلی این چیلر تشکیل شده از اوپراتور‌، ابزوربر‌ ( محفظه جذب کننده)، ژنراتور‌( مولد ) و کندانسور میباشد‌.

در بررسی نحوه عملکرد این دستگاه باید گفت که مایع مبرد ( آب ) در اوپراتور ( منطقه‌ای با فشار کم‌) وجود دارد که تامین کننده آب هواساز و فن کویل‌ها هستند‌. حرارت آب جذب ( توسط ماده لیتیوم برماید ) میشود و وارد منطقه ابزوربر شده و این ماده لیتیوم برماید به تدریج رقیق‌تر میشود و سیال با پمپ به ژنراتور فرستاده میشود‌. بخار جذب شده نیز در کندانسور تقطیر میشود و مجدد به اواپراتور برمیگردد‌.

چیلر جذبی

انواع چیلر جذبی

  1. چیلر جذبی دو اثره
  2. چیلر جذبی تک اثره
چیلر جذبی دو اثره

چیلر جذبی دو اثره یا دو مرحله‌ای بسیار شبیه به چیلر تک اثره است‌. تنها تفاوت آن در محلول لیتیم برماید است که این ماده جذبی در دو مرحله غلیظ میشود که این روند اثر مستقیمی بر افزایش راندمان چیلر دارد‌.

چیلر جذبی تک اثره

چیلر جذبی تک اثره بوسیله تبخیر و تقطیر‌، فرایند جذب گرما را تسهیل میکند‌. در واقع اساس کار آن تقطیر و تبخیر است‌. فشار وکیوم در این نوع از چیلر در حدود فشار مطلق است‌.

در پایان

ممنون که تا انتهای مقاله با ما همراه بودید‌. در این مقاله به انواع چیلر های ساختمانی پرداختیم و با جزئیات به آن اشاره کردیم‌. اگر در این باره اطلاعات بیشتری دارید ممنون میشویم که با ما به اشتراک بگذارید و اگر این مطلب برایتان مفید بود نظراتتان را برایمان بنویسید.

شما می توانید برای مشاهده انواع سیستم های تهویه مطبوع وجزئیات آنها به بخش فروشگاهی زرین تهویه ایرانیان مراجعه کنید. و یا برای مطالعه مقالات بیشتر از وبلاگ ما دیدن نمایید. در صورتی که قصد دریافت مشاوره و اجرای پروژه دارید می توانید با شرکت زرین تهویه در شهر مشهد تماس بگیرید و یا با مراجعه حضوری به فروشگاه، از تکنسین و متخصصان این حوزه مشورت بگیرید.