انواع مبرد دستگاه های برودتی در تهویه مطبوع
شناسایی انواع مبرد دستگاه های برودتی برای استفاده بهینه از سیکل تبرید بسیار کمک کننده است. انواع مبردها میتوانند در چرخه تبرید عملکرد خاصی را به دستگاه القا کنند.
دربارهی انواع مبرد دستگاههای برودتی چه میدانید؟ آیا انواع مبردها در عملکرد تهویه مطبوع تبرید تراکمی میتواند موثر باشد؟ مبرد مادهای است که در سیکل تبرید نقش اساسی را ایفا میکند و از آن به عنوان مادهی سرد کننده نیز یاد میکنند. با تیم تولید محتوای زرین تهویه ایرانیان همراه باشید تا با مفهوم مبرد بیشتر آشنا شوید…
فهرست خلاصه مطالب
مادهی مبرد چیست؟
قبل از بررسی انواع مبرد دستگاه های برودتی در تهویه مطبوع بهتر است با ماده مبرد آشنا شوید. مبرد مادهای است که جهت کاهش دما در یک سطح، دستگاه یا ناحیه خاصی مورد استفاده قرار میگیرد. ماده مبرد اغلب فاز گازی یا مایعی دارد که در سیکل تبرید و دستگاههای تراکمی تبریدی در فرایند تبرید مورد استفاده قرار میگیرد. ماده مبرد را به وضوح میتوانید در سیستمهایی نظیر کولر ماشین پیدا کنید. و میتوان گفت ماده مبرد در دستگاههایی که با سیکل تبرید کار میکنند وجود دارند.
مروری بر سیکل تبرید یا سردسازی
سرمایش یا تبرید عملکردی است که در آن گرما از یک محیط یا ماده که این ماده همان مبرد است؛ گرفته میشود و در محیط دیگر رها میشود. این پدیدهی فیزیکی در واقع انتقال گرما میباشد که هدف از این فرایند، کاهش دما در یک ناحیه یا سطح خاصی است.
پدیدهی فیزیکی تبرید در سیستمهای تهویه مطبوع این گونه است که گرما از محیط یا مادهی مبرد دریافت میشود و به کمک اواپراتور و جذب در محیط به محیط دیگری بوسیله قطعهای به نام کندانسور میرود. البته ماده مبرد در کف بازار که افراد زیادی اطلاعات فیزیکی جامع و کاملی ندارند با عنوانهای گاز کولر ماشین یا گاز یخچال میشناسند در حالی که ماده مبرد فقط در فاز گازی وجود ندارد بلکه در فاز مایع نیز به وفور یافت میشود.
نحوه عملکرد ماده مبرد در سیستمهای تهویه مطبوع
یکی از ویژگیهای بارز در مبردها این است که از نظر ترمودینامیکی بسیار فعال هستند یعنی میتوانند با توجه به نیاز محیط یا دستگاه به راحتی تغییر فاز دهند یعنی از مایع به گاز و یا برعکس تغییر کنند. این ویژگی خاص باعث شده که انواع مبردها بتوانند جایگاهشان را در صنعت و فناوری دستگاههای برودتی و تهویه مطبوع پیدا کنند. برای مثال در چیلرهای تراکمی و داکت اسپیلتها و دستگاههای VRF، ماده مبرد اساس سیکل تبریدی دستگاهها به شمار میرود. اما این مادههای مبردی برای محیط زیست مضر هستند و در گرمایش زمین و تخریب لایه اوزون نقش دارند پس باید با احتیاط مورد استفاده قرار بگیرند.
انواع مبردها و محیط زیست
برای بررسی آثار مبردها در محیط زیست دو فاکتور را میتوانیم معیار قرار دهیم و بررسی کنیم که بصورت زیر هستند:
۱. ozone depletion potential (ODP)
ODP در واقع ماده مبرد را از نظر توانایی در تخریب لایه اوزون مورد بررسی قرار میدهد. اگر مادهای ODP باشد در واقع در کاهش یا تخریب لایه اوزون فعال است. معیار ODP یک بازه صفر تا ۱ است که هرچه ضریب ماده مبرد شما به یک نزدیکتر باشد؛ آن ماده برای تخریب لایه اوزون مستعدتر است. مبردی با عنوان DFC11 معیار حد وسط برای تشخیص ماده مخرب در نظر گرفته میشود.
سوال اینجاست که CFC چگونه لایه اوزون را تخریب میکند؟ باید خدمت شما عرض کنیم که جو اطراف زمین از تروپوسفر ( ارتفاع جو زمین تا ارتفاع ۱۰ مایلی از سطح ) و استراتوسفر ( لابه جو از فاصله ۱۰ تا ۳۱ مایلی از سطح زمین ) تشکیل شده است. لایه اوزون برای دفع اثرات مضر فرابنفش در ابتدای استراتوسفر وجود دارد.
هنگامی که حجم مواد CFC در سطح زمین زیاد شود این موارد به استراتوسفر ورود میکند و با برخورد فرابنفش خورشید به آن، اتم کلر از آن جدا میشود و اتم کلر آزاد در استراتوسفر زیاد میشود که این کلر در ترکیب با لایه اوزون (O۳
) باعث تخریب آن میشود.
۲. global warming potential (GWP)
GWP در واقع مبرد را از نظر ذخیره گرما در جو زمین یا اتمسفر زمین بررسی میکند که همان نسبت ماده کربن دی اکسید ( CO۲) میباشد. میدانید که کربن دی اکسید مسبب اصلی گرمایش زمین است. محدودهی این فاکتور از صفر شروع میشود و تا بینهایت ادامه دارد. معیار گرمایش هرچه بزرگتر باشد به این معناست که مبرد شما برای گرمایش زمین بسیار خطرناک است.
دستهبندی انواع مبردها
چهار نوع مبرد اصلی وجود دارندکه به ترتیب زیر هستند:
- کلروفلوئوروکربن (CFC): از نسلهای قدیمی سرمازاها است. حاوی کلرف فلوئور، کربن است. این مبرد در چیلر و یخچالها بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. اما به دلیل آسیب رسانی به لایه اوزون استفاده از این مبرد ممنوع است.
- مبردهای طبیعی: این مبرد از انواع مبرد است که برای طبیعت ضرری ندارد و در محیط زیست تاثیر کمی میگذارید. ارزان قیمت نیز هستند. شامل هوا، آب، آمونیاک، کربن دی اکسید، انواع هیدوکربنها میباشد.
- هیدروفلوئورکربن ( HFC ): این مبرد شامل هیدروژن، فلوئور، کربن است و کلر ندارد. از نظر تخریب محیط زیست بسیار کم خطر تر از نوع کلر دار است و میتوان گفت با محیط سازگارتر است.
- هیدروکلروفلوئورکربن ( HCFC ): این مبرد شامل هیدروژن و کلر و فلوئور و کربن است. این مورد نیز برای لایه اوزون خطر کمتری دارد چون تعداد کلر به کار رفته در آن به نسبت CFC کمتر است.
در پایان
ممنون که تا انتهای مقاله با ما همراه بودید. در این مقاله به انواع مبرد دستگاه های برودتی و انواع مبردها پرداختیم. اگر این مطلب بریاتان مفید بوده است نظراتتان را برایمان بنویسید و اگر در این باره اطلاعات بیشتری دارید با ما به اشتراک بگذارید.
شما می توانید برای مشاهده انواع سیستم های تهویه مطبوع وجزئیات آنها به بخش فروشگاهی زرین تهویه ایرانیان مراجعه کنید. و یا برای مطالعه مقالات بیشتر از وبلاگ ما دیدن نمایید. در صورتی که قصد دریافت مشاوره و اجرای پروژه دارید می توانید با شرکت زرین تهویه در شهر مشهد تماس بگیرید و یا با مراجعه حضوری به فروشگاه، از تکنسین و متخصصان این حوزه مشورت بگیرید.