کولرگازی چیست و چگونه کار می کند؟
کولرگازی

کولرگازی چیست و چگونه کار می کند؟

مبنای کار تمامی انواع کولرگازی بر اساس سیکل تبرید تراکمی است. در کولرهای گازی یا اسپلیت یونیت‌ها ابتدا مایع مبرد در کندانسور (بخش بیرونی کولرگازی یا پنل بیرونی اسپلیت ها) خنک می شود و از طریق لوله مسی به شیر انبساطی (expantion valve) منتقل شده و از آنجا به صورت گاز مبرد و آماده جذب گرمای محیط وارد کویل پنل داخلی می گردد. هوای داخل نیز پس از عبور از میان کویل های پنل داخلی (اواپراتور) تبدیل به هوای خنک و دلپذیر شده و موجب آسایش و رفاه ساکنین می شود.

بدین ترتیب اجزای تشکیل دهنده کولرگازی عبارتند از یک کندانسور بیرونی جهت خنک کردن مبرد، شیر انبساط، یک بخارکننده جهت جذب گرمای هوا (اواپراتور) و یک کمپرسور جهت متراکم کردن گاز مبرّد تشکیل گردیده است .

"عملکرد

مزایای کولرگازی نسبت به کولر آبی

همان‌طور که اشاره شد اساس کار کولرهای گازی سیکل تبرید تراکمی می باشد اما سرمایش ایجاد شده در کولرهای آبی حاصل از تبخیر آب بوده که دارای رطوبت نسبی بسیار بالا است بنابراین کولرگازی نسبت به کولر آبی دارای خنکی مطبوع تر، امکان تصفیه هوای داخلی و جذب ذرات و آلودگی های معلق در هوا، تأمین سریع تر دمای هوای دلخواه، قابلیت استفاده و بهره برداری در آب و هوای گرم و شرجی (مرطوب)، تأمین آسایش و رفاه بیشتر، عدم نیاز به مصرف صدها لیتر آب در هر روز، امکان تنظیم دمای هوای خنک خروجی، امکان تأمین گرمایش در مدل های خاص، عدم نیاز به اجرای کانال کشی حجیم کولرهای آبی، کارکرد بی صدا، طراحی شیک و زیبا و … می باشد.

توضیحات بیشتر در این مطلب

تقسیم بندی کولرهای گازی:

۱- تقسیم بندی کولرگازی بر اساس شکل ظاهر

کولرگازی یک تکه : که به صورت پنجره ای و پرتابل می باشند.

کولرگازی دوتکه : که به صورت دیواری، ایستاده، سقفی، کاستی و … دسته بندی می شوند.

۲- تقسیم بندی کولرگازی بر اساس نوع کمپرسور

کمپرسور یا موتور کولرگازی حکم قلب تپنده سیستم را داشته و نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. در انواع کولرگازی و اسپلیت از سه نوع کمپرسور استفاده می شود: کمپرسورهای اسکرال (Scrall)، پیستونی یا حاره‌ای (Reciprocating) و روتاری (Rotary).

معمولا برای ظرفیت های پایین‌تر کمپرسور روتاری کاربرد بیشتری داشته و نوع اسکرال با عملکرد بهتر، جهت ظرفیت‌های بالاتر مورد استفاده قرار می گیرند.

گاز مبرد کولرگازی
انواع گاز مبرد

بطور کلی مبرّدهایی که در کولرگازی ها مورد استفاده قرار می گیرند به سه نوع تقسیم می شوند :

۱- گاز مبرّد فریون ۲۲: (R22) از قدیمی ترین مبرّدهای منسوخ شده است. این مبرّد فرمولی شیمیایی داشته و برای لایه اوزون مخرب است.

۲- گاز مبرّد فریون ۴۱۰: (R410) فرمولی گیاهی داشته و دوستدار محیط زیست بوده و دارای راندمان بالایی است. مبرّدهای R410 امروزه در کولرهای اینورتر دارای بیشترین کاربرد می باشند.

۳- گاز مبرّد فریون ۴۰۷: (R407) این مبرّد نیز فرمولی گیاهی داشته و دوستدار محیط زیست است و راندمان بالایی نیز دارد، ولی از نظر کاربرد به گستردگی مبرّد R410 نیست .

تفاوت کولرگازی اینورتر و معمولی

کولرگازی‌های اینورتر با استفاده از این تکنولوژی با دور آرام راه اندازی می گردند که باعث جلوگیری از ایجاد شوک الکتریکی هنگام راه اندازی می شود. همچنین با گرید انرژی A در مقابل کولرگازی های معمولی که دارای گرید انرژی B هستند از مصرف انرژی کمتری برخوردار می باشند.

محاسبه تقریبی ظرفیت کولرگازی مناسب جهت فضاهای مسکونی

ظرفیت کولرگازی (BTU) ۹۰۰۰ ۱۲۰۰۰ ۱۸۰۰۰ ۲۴۰۰۰ ۳۲۰۰۰
فضای مورد استفاده

(متر مربع )

۲۰ ۳۰ ۴۵ ۶۰ ۸۰