گاز مبرد چیست و چه تاثیری در عملکرد سیستم تهویه مطبوع دارد؟
گاز مبرد چیست و چه کاربردی دارد؟

گاز مبرد چیست و چه تاثیری در عملکرد سیستم تهویه مطبوع دارد؟

گاز مبرد چیست؟ این سوالیست که ممکن است شما با آن مواجه شده باشید. گاز مبرد یا (Refrigerant) گازی است که تاثیرات مهمی در سیکل تبرید و کاردکرد انواع سیستم های تهویه مثل اسپیلت،چیلر و یا فن کویل را دارد. از این رو ما در این محتوا از زرین تهویه به بررسی جامع انواع گاز مبرد و تاثیرات آن خواهیم پرداخت. پس تا انتها همراه ما باشید…

refrigerant یا گاز مبرد چیست؟

به طور کلی میتوان گفت که مبرد ترکیبی است که معمولا در حالت مایع یا گاز یافت میشود. این ماده قابلیت جذب گرمای محیط را دارد به همین دلیل در سیکل عملکردی سیستم تهویه مطبوع در صورتی که با سایر بخش ها مثل اوپراتو و یا کمپرسورها ترکیب شود می تواند عملیات خنک سازی و یا تهویه فضا را انجام دهد. ازین رو یکی از بخش های مهم هر نوع سیستم تهویه حتی سیستم تهویه مطبوع خودروها گاز مبرد میباشد. انواع مختلف این گاز ها می تواند عملکرد و بازدهی آنها را تغییر دهد.

گاز مبرد چیست

گاز مبرد چگونه کار میکند؟

سیستم های تهویه ای که از گار مبرد جهت خنک سازی بهره میبرند دارای کویل های مسی هستند. مبرد با جذب گرمای از هوای جریان یافته در این بخش باعث تغییر فشار آن میشود و گاز کم فشار را تبدیل به مایع پر فشار تبدیل میکند. و سپس این هوا بوسیله یک فن تخلیه میشود. بعد از اینکه مبرد مجددا خنک شود مجددا به گاز کم فشار تبدیل شده و این سیکل به همین شکل ادامه می یابد تا هوای خنک را برای فضا تامین کند. به این روند اصطلاحا سیکل تبرید می گویند.

تحلیل انواع گاز مبرد:

برخی از رایج ترین گاز های مبرد که در سالهای اخیر برای سیستم های تهویه مطبوع استفاده شده اند از این قرار میباشند:

کلروفلوئوروکربن ها (CFC) از جمله گاز مبرد R12:

این گاز یکی از انواعیست که در حال حاظر به هیچ عنوان برای مصارف مختلف پیشنهاد نمیشود. بر حسب تحقیقات انجام شده این گاز میتواند با تولید و تشدید گاز های گلخانه ای به تخریب لایه ازن منجر شود. به همین دلیل استفاده از آن در سال ۱۹۹۴ به طور جدی متوقف شد. از دیگر انواع این گاز ها می توان به R11, R12, R113, R114 و R115 اشاره کرد.

هیدروکلروفلوئوروکربن ها (HCFC) از جمله گاز R22:

اگرچه این دسته آثار مخرب کمتری برای لایه ازن نسبت به گروه اول بهمراه دارد اما برحسب قوانین هوای پاک و سالم که در سال ۲۰۱۰ به تصویب رسید، حذف تدریجی این گاز نیز برای سیستم های تهویه مطبوع رغم خورد. یکی دیگر از نمونه گاز های این دسته R22 میباشد.

هیدروفلوئوروکربن ها (HFC) از جمله R410A و R134

گاز های R410A, R407C, R404A و R134A جز این دسته بندی محسوب میشوند. که به دلیل استفاده از کلر به عنوان یکی از مواد تشکیل دهند کم خطر برای محیط زیست، کارآمد و قابل اطمینان باشند.

انواع گاز مبرد

ویژگی های یک گاز مبرد ایمن

  • امکان تشخیص مناسب در صورت نشت
  • کاهش اثرات منفی بر محیط زیست و طبیعت
  • فراهم بودن امکان نگه داری و خرید
  • غیرقابل اشتعال و عدم انفجار
  • دارای نقطه جوش پایین
  • پایداری
  • عدم وجود مواد سمی و خطرناک برای سلامت جانواران و انسان

در پایان

در این محتوا سعی کردیم تا با بررسی انواع گاز مبرد و نحوه عملکرد آنها به شما نشان دهیم که تفاوت مدل های مختلف سیستم های تهویه که با گازهای گوناگونی پر میشوند در چیست؟ و این گازها تا حد میتوانند در عملکرد سیستم تهویه مطبوع و سلامت کره زمین تاثیرگذار باشد. ازین رو یکی از دلایلی که همیشه برای تعویض دستگاه های قدیمی توصیه میشود، کمک به حفظ سلامت محیط زیست در اثر توقف استفاده از گازهای مخرب موجود در این دستگاه ها است. بنابراین شما با خرید سیستم های نوین که با استفاده از گاز مبرد استاندارد کار میکنند، می توانید در این امر نقش داشته باشید.

شما می توانید برای مشاهده انواع سیستم های تهویه مطبوع وجزئیات آنها به بخش فروشگاهی زرین تهویه ایرانیان مراجعه کنید. و یا برای مطالعه مقالات بیشتر از وبلاگ ما دیدن نمایید. در صورتی که قصدر دریافت مشاوره و اجرای پروژه دارید می توانید با شرکت زرین تهویه در شهر مشهد تماس بگیرید و یا با مراجعه حضوری به فروشگاه، از تکنسین و متخصصان این حوزه مشورت بگیرید.