سیستم VRF چیست و چه کاربرد و مزایایی دارد؟
بررسی جامع سیستم vrf

سیستم VRF چیست و چه کاربرد و مزایایی دارد؟

سیستم VRF مخفف واژه Variable Refrigerant Flow به معنای جریان مبرد متغیر می باشد. امروزه این نوع از سیستم ها به طور گسترده به دلیل قابلیت هاو مزایایی که در بر دارند مورد استفاده قرار میگیرند. در این مقاله به تمامی جنبه های مهم عملکردی و پر‌اهمیت‌ترین شاخصه های سیستم های وی آر اف خواهیم پرداخت پس برای کسب اطلاعات بیشتر تا آخر این محتوا همراه ما باشید…

سیستم VRF چیست؟

سیستم های وی آر اف سیستم های نوین و پر قدرتی هستند که جهت تهویه فضا های مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. از این سیستم ها به عنوان دستگاه های یکپارچه نیز یاد می شود که عملیات برودتی و حرارتی را بوسیله دو بخش یونیت داخلی و خارجی انجام می دهند. این دو قسمت بوسیله لوله کشی های مبرد به یکدیگر متصل می شوند. و به دلیل اینکه این سیستم عملکرد نسبتا مشابهی و شکلی دو تکه همچون اسپیت یا کولر های گازی دارد به آن اسپیلت مرکزی VRF نیز گفته میشود.

یونیت خارجی این دستگاه در محیط هایی همچون پشت بام و یا حیاط نصب می شود. می تواند به بخش یا فضای وسیعی خدمات رسانی کند.این سیستمها می توانند به جای کولر گازی های چند پنله مورد استفاده قرار گیرند با این مزیت که در سیستم VRF می توان مبرد را به طور جداگانه برای هر فضا از خانه کنترل و تنظیم کرد. به طور مثال می توان دستگاه را در اتاق خواب ها روشن کرد در صورتی که پذیرایی و سایر محیط ها به صورت کنترل شده در معرض باد نباشند.حتی شما می توانید سیستمتان را به نوعی شخصی سازی کنید که دستگاه اتاقی از محیط را بر اساس نیاز گرم و دیگر بخش ها را خنک کند.

و این قابلیت شخصی سازی مزیت بزرگیست که مشابه آن در سایر سیستم های اسپیلت دیده نمی شود.

نحوه عملکرد سیستم وی آر اف

نحوه عملکرد سیستم وی آر اف

حال که کمی با VRF آشنا شدید به بررسی کارکرد این سیستم می پردازیم. به طور معمول عملکرد این دستگاه ها مشابه چیلر های تراکمی است. اما اختلاف عمده سیستم این دو مدل با یکدیگر حذف آب از سیستم وی ار اف می باشد. که گاز فریون جایگزین آن برای انتقال گرمای بین یونیت های داخلی و خارجی شده است. به این صورت که گاز فریون به فن کویل هایی که درون ساختمان قرار دارند ارسال و عملیات تعدیل هوا در فصول مختلف را انجام میدهد.

عملکرد سیکل تبرید سیال و بدون واسط سیستم VRF در یونیت خارجی موجب می شود که اگر سیستم در حالت سرمایش باشد مبرد بوسیله کمپرسور فشرده شود و در کندانسور تبدیل به مایع شود. و در نهایت با بهره گیری از خطوط لوله به یونیت های داخلی منتقل شود. اگر دستگاه در حالت روشن باشد این مایع از شیر انبساط گذشته و سرد می شود.در نتیجه هنگامی که از کویل یونیت های داخلی گذر می کند حالت گاز به خود میگیرد و در فضا پخش میشود. در این فرایند نیز کمپرسور های اینورتر وظیفه تنظیم دما و میزان تغییر دور موتور را برهده میگریند تا شما بتوانید بسته به نیازتان دمای محیط را تنظیم کنید.

نحوه کار سیستم VRF

کاربرد و موارد مصرف سیستم های VRF

سیستم وی آر اف به دلیل راندمان بالا و کارکرد قوی که دارد در برابر سایر روش های قدیمی و سنتی بشدت پیشنهاد می شود. و برای پروژه های بزرگ و فضا های گسترده همچون کارکرد های بیمارستانی، هتل ها، مجتمع های مسکونی بزرگ که شامل واحد های زیادی میشوند و همین طور فضاهای آموزشی بسیار مناسب است.

می توان گفت که این سیستم علی رقم هزینه های زیادی که در مراحل اولیه و در فرایند خرید و راه اندازی به کارفرمایان تحمیل می کند بهره وری و عملکرد بسیار خوبی دارد. و شما را در طول سالیان راضی نگه خواهد داشت. همچنین با توجه به امکاناتی که در اختیار شما قرار میدهد اینده پروژه شما را طولانی مدت تضمین می کند و موجب کاهش هزینه های آینده شما میشود.

انواع سیستم های وی آر اف

به طور کلی سیستم های VRF در دو دسته اصلیGas Heat Pump) GHP) مدل گازی این سیستم و EHP به معنای(Electric Heat Pump) که با برق کار می کند موجود است. در سیستم های GHP دستگاه به یک موتور احتراق داخلی گازسوز پیستونی متصل می شود و کمپرسور را به کار میندازدو سایر روند را در پیش میگیرد. و در نوع برقی نیز همین فرایند مشابه با استفاده از انرژی الکتریکی رخ میدهد.

مزایای سیستم VRF

  • صرفه اقتصادی بالا در طولانی مدت
  • مصرف انرژی بهینه تر نسبت به سایر سیستم های مشابه
  • صرفه جویی در هزینه های جانبی
  • امکان خدمات رسانی به چندین فضا
  • قابلیت ایجاد برودت و حرارت
  • به دلیل عدم وابستگی بخش ها و کارکرد مستقل در صورت ایجاد مشکل در هر بخش سایر قسمت ها به کارشان ادامه می دهند.
  • انعطاف پذیری مطلوب و تنظیم دقیق دمای مطلوب
  • اشغال فضای کمتر
  • ایجاد صدای کمتر به دلیل استفاده از تکنولوژی اینورتر

معایب سیستم VRF

  • به دلیل پیچیدگی سیستم وی آر اف و حساسیت بالای آن تعمیر و نگه داری آن تنها کار تکنسین های ماهر و با تجربه در این زمینه میباشد.
  • قطعات این سیستم نسبت به سایر دستگاه ها گران تر است.
  • استفاده از سیستم VRF در حالتی گرمایشی به دلیل استفاده همزمان از برق و گاز هزینه بیشتری به همراه دارد.
  • استفاده از این دستگاه در محیط های بسیار سرد بازدهی قابل توجهی نخواهد داشت.
نحوه اجرای سیستم وی آر اف
سیستم های VRF امکان سازگاری با انواع مختلف سیستم های پخش هوا را دارند.

در پایان

باید به این نکته مهم اشاره کرد که هزینه های بالای قطعات و اجرای سیستم VRF به دلیل وارداتی بودن نسبت به سایر سیستم ها بالا تر است. و متاسفانه با توجه به تحریم ها و واردات سخت قطعات، این تکنولوژی فوق العاده، کمتر در ایران مورد استقبال قرار میگیرد. و در حال حاضر نیز همچنان موارد مشابه داخلی این سیستم در کشور تولید نمی شود.

در این سعی کردیم تا شما را با مهم ترین ابعاد سیستم وی آر اف، نحوه کارکرد و ویژگی های آن آشنا کنیم. امیدواریم از این مقاله لذت برده باشید. لطفا نظرات و تجربیات خودتون رو با ما به اشتراک بگذارید.پیشنهاد می کنم برای مشاهده محصولات و کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سیستم های تهویه مطبوع و دستگاه های سرمایشی به بخش فروشگاه سایت زرین تهویه مراجعه نمایید. و یا برای خرید حضوری محصولات و گرفتن مشاوره از کارشناسان به فروشگاه زرین تهویه در شهر مشهد مراجعه کنید.