نحوه عملکرد کانال کشی سیستم تهویه هوا و مهم‌ترین اجزای آن
کانال کشی سیستم تهویه هوا

نحوه عملکرد کانال کشی سیستم تهویه هوا و مهم‌ترین اجزای آن

آیا تا به حال به کانال کشی های سیستم تهویه مطبوعتان فکرد کرده‌اید؟و یا میدانید کانال کشی سیستم تهویه هوا عمل میکنند؟ کانال کشی های محفظه های فلزی هستند که مثل رگ های خوبی در قسمت های مختلف فضا عبور میکنند و وظیفه تهویه محیط و انتقال هوای مطبوع به نقاط مختلف را برعهده دارند. این قسمت ها عضو جدا نشدنی از بسیاری از انواع سیستم های تهویه مطبوع هستند.

سیستم های مثل فن کویل، دستگاه های هواساز و یا سایر مدل های تهویه مطبوع مرکزی به کانال کشی برای انتقال هوا نیاز دارند. در این محتوا از زرین تهویه به بررسی دقیق تر این قسمت ها، نحوه عملکرد و و کاربرد کانال کشی سیستم تهویه هوا میپردازیم. پس تا انتها همراه ما باشید…

کانال کشی سیستم تهویه هوا چکونه کار میکند؟

به طور کلی در کانال تهویه هوا چندین قطعه مهم وجود دارد که در ادامه این بخش برای آشنایی بیشتر شما با این قسمت ها به آنها اشاره کرده ایم. بخش های اصلی از این سیستم ها از جمله موارد زیر است:

کانال ها شامل لوله و تنه‌ها

کانال های مبروز به سیستم تهویه از دو بخش لوله و تنه تشکیل میشوند. تنه‌ها را میتوان به عنوان کانال های اصلی و لوله ها میتوان به عنوان مجرا یا کانال فرعی شناخت. تنه ها به عنوان کانال های اصلی به مجاری هواگیر متصل میشوند و هوای مطبوع را از این طریق به بخش های مختلف خانه منتشر میکنند. جنس اصلی این بخش ها به طور معمول از فولاد گالوانیزه است اما برای برخی از قسمت ها که نیاز به یک متریال انعطاف پذیرتر باشد میتوان از لوله های آلمینیومی نیز استفاده کرد. به این لوله ها اصطلاحا “فلکسی” میگویند که از آن میتوان برای قسمت هایی که نیاز به خم شدن لوله‌ها است اسفاده نمود.

علاوه بر تنه و لوله که اصلی ترین بخش ها در کانال تهویه هوا هستند میتوان از قسمت های فرعی دیگری نیز استفاده کرد. این مجاری از قسمت های خاص خانه عبور میکنند. به طور مثال یک کانال بلند، نازک و عمودی پشته گفته میشود. این قسمت وظیفه عبور هوا به صورت عمودی از یک دیوار نازک را میدهد. و به بخش هایی از فضا که کمتر مورد استفاده قار میگیرد و نیاز اندکی به تهویه دارد متصل میشود.

پلنوم

پلنوم یکی از بخش های مهم در فرآیند کانال کشی محسوب میشود. این قسمت شبیه یک جعبه بزرگ است که هوای سیستم تهویه را ذخیره و به کانال های مختلف ارسال میکند. این بخش به کانال کشی ها متصل است و معمولا دو عدد از آنها در هر سیستم تهویه وجود دارد. که از جمله پلنوم عرضه و پلنوم بازگشت هستند.

در فرایند تهویه، سیستم پلنوم منبع تغذیه یا عرضه را با هوای گرم یا خنک پر میکنند و سپس این هوا از طریق کانال ها به بخش های مختلف ارسال میشود. زمانی که این هوا وارد فضای اتاق میشود، هوای موجود در اتاق را از آن خارج میکندو به مجرای دیگری میزند. این مجرا ها این هوا را به پلنوم بازگشت منتقل میکنند. بنابر نوع تهویه این هوا میتواند مجدد به سیستم تهویه باز گردد و در فرآیند استفاده شود و یا از طریق دودکش خارج شود.

خطوط مبرد

خطوط مبرد در سیستم کانال کشی سیستم تهویه هوا مبرد را به کمپرسور منتقل میکنند. مبرد نقش پررنگی در روند کاری سیستم تهویه مطبوع دارد و با جاری شدن درون کویل های کمپرسور باعث سرد و یا گرم کردون هوا میشود. که به این روند سیکل تبرید گفته میشود.

خطوط تخلیه

جالب است بدانید که وظیفه سیستم های تهویه مطبوع تنها گرم و یا خنک کردن هوا نیست. این سیستم ها علاوه ‌بر تعدیل دما میتوانند عملکرد رطوبت زدایی نیز داشته باشند. به این صورت میعانات ناشی از این عملکرد در سیستم نیاز به تخلیه شدن دارند و در این مرحله خطوط تخلیه این وظیفه را برعهده میگیرند. این بخش ها آب ایجاد شده در اثر فرآیند گرمایش و یا سرمایش را میگیرند و با استفاده از خطوط تخلیه آن را از محل خارج میکنند. بدون وجود این قسمت ها رطوبت به بخش های خانه منتقل میشود و شما شاهد رطوبت بالای محیط و ایجاد کپک یا زندگ زدگی خواهید بود.

هواگیر یا کنترلگر هوا

هواگیر در سیستم تهویه مطبوع به بخشی گفته میشود که بین فن و فیلتر دمنده قرار میگیرد. فن باد را از طریق کانال کشی سیستم تهویه هوا انتقال میدهد. همچنین قسمت هواگیر ممکن است شاملکویل های گرمایشی و سرمایشی نیز باشد.

دیاگرام آناتومی کانال تهویه هوا

آیا کانال کشی سیستم تهویه هوا نیاز به تعویض یا تعمیر شدن دارد؟

در بسیاری از اوقات توجه به کانال کشی ها میتواند باعث بهبود عملکرد سیستم تهویه و افزایش راندمان کاری آن شود. به همین دلیل است که معمولا توصیه میشود با تعویض دستگاه تهویه و جایگزینی آن با یک سیستم جدیدتر، اجزای داکت کشی را نیز بررسی کنید. زیرا تعویض برخی از قطعاتی که به مرور فرمان فرسوده شده است میتواند تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. همچنین لازم است که مجددا کانال کشی ها را بر اساس نیازها و مشخصات سیستم جدید تطبیق داد حتی اگر مشکلی یا خرابی وجود نداشته باشد. زیرا عدم هماهنگی کانال تهویه هوا با دستگاه نصب شده میتواند باعث کاهش عمر مفید یا خرابی آن شود.

چه زمان لازم است که کانال تهویه هوا را تعمیر و یا تعویض کنیم؟

به طور معمول کانال کشی سیستم تهویه هوا بین ۱۰ تا ۱۵ سال عمر مفید دارند که این مولفه بستگی به میزان استفاده و نگهداری شما دارد. در صورتی که بررسی های سالیانه دستگاه تهویه را مرتبا انجام دهید و با نظافت فیلتر هر ۳ ماه یکبار به دستگاه رسیدگی کنید؛ میتوانید از سلامت داکت و کانال هایتان مطمئن باشید و بهره وری آن را افزایش دهید. اگر سیستم تهویه مطبوع شما بیش از ۱۰ تا ۱۵ سال عمر دارد بهتر است که با یک تکنسین ماهر جهت بررسی سیستم و مجموعه کانال تهویه هوا تماس بگیرید.

یک فرد متخصص میتواند به شما برای نگهداری بیشتر از کانال کشی و از بین بردن نشتی های دستگاه کمک کند. گاها افراد با مشکلاتی همچون خاک گرفتن داکت ها مواجه میشوند که در این مورد نیز یک کارشناس میتواند به شما کمک کند.

در پایان

در این محتوا سعی کردیم تا با بررسی مهم ترین اجزای کانال کشی سیستم تهویه هوا و کاربرد آنها به همراه تصاویر به شما در شناخت بهتر سیستم داکت کشی تهویه مطبوع کمک کنیم. امیدواریم از این محتوا لذت برده باشید. لطفا نظرات و تجربیاتتون رو با ما به اشتراک بگذارید.

شما می توانید برای مشاهده انواع سیستم های تهویه مطبوع وجزئیات آنها به بخش فروشگاهی زرین تهویه ایرانیان مراجعه کنید. و یا برای مطالعه مقالات بیشتر از وبلاگ ما دیدن نمایید. در صورتی که قصد دریافت مشاوره و اجرای پروژه دارید می توانید با شرکت زرین تهویه در شهر مشهد تماس بگیرید و یا با مراجعه حضوری به فروشگاه، از تکنسین و متخصصان این حوزه مشورت بگیرید.