سازوکار تهویه مطبوع در مناطق گرم و مرطوب
تهویه مطبوع در مناطق گرم و مرطوب

سازوکار تهویه مطبوع در مناطق گرم و مرطوب

تهویه مطبوع در مناطق گرم و مرطوب کمی نسبت به سایر مناطق خاص‌تر و پیچیده‌تر میباشد‌. در این مناطق سیستم‌های آبی مطرح نیستند و سازوکار آنچنانی ندارند‌.

درباره‌ی تهویه مطبوع در مناطق گرم و مرطوب چه میدانید‌؟ آیا خنک کردن منزل در مناطق شمالی سخت‌تر از مناطقی است که آب و هوای گرم و خشک دارند‌؟ بطور کلی اقلیم‌های آب و هوایی کشورمان چگونه با انتخاب دستگاه تهویه مطبوع ارتباط دارند‌؟ با تیم تولید محتوای زرین تهویه ایرانیان همراه باشید تا درباره‌ی تهویه مطبوع در مناطق گرم و مرطوب بیشتر آشنا شوید‌….

منظور از مناطق گرم و مرطوب چیست‌؟

بهتر است قبل از دانستن درباره‌ی تهویه مطبوع در مناطق گرم و مرطوب با چگونگی اقلیم این هوا آشنا شویم‌. در زندگی بشر قطعا اقلیم و شرایط اقلیمی نقش مهمی دارند‌. میتوان گفت گرما و سرما و برف و باران و تابش خورشید نیاز زندگی بشر به حساب میرود و بشر امروزه شرایط زندگی خود را با شرایط اقلیمی منطقه‌ای که در آن زندگی میکند تنظیم و کنترل میکند‌.

اقلیم گرم و مرطوب ویژگی‌های عمومی دارد. بارندگی کم‌، رطوبت زیاد‌، زمستان معتدل و تابستانهای بسیار گرم و مرطوب‌، نوسان درجه دما و حرارت در شب و روز‌، شور بودن آب‌های زیر‌زمینی و کم بودن پوشش گیاهی از ویژگی‌های بارز این اقلیم محسوب میشود‌.

در این مناطق بافت شهری میتواند با سایر بخش‌ها متفاوت باشد‌. بافت شهری این مناطق نیمه متراکم هستند و شهر‌ها در امتداد سواحل بنا شده‌اند‌و فرم بناها طوری تعبیه شده تا ایجاد سایه کنند تا جریان هوای بافتی را به حداکثر برسانند و به عبارتی جریان هوای بافتی نیمه باز در این اقلیم مشاهده میشود‌.

تهویه در این شهر‌ها با توجه به اقلیم و همچنین تمدن شهری نیز کمی تا حدودی متفاوت است‌. تهویه مطبوع در مناطق گرم و مرطوب به تنهایی با دستگاه‌های سرمایش و گرمایشی نمیتواند کار ساز باشد‌. در کنار سیستم و دستگاه‌های تهویه مطبوع باید دقت داشته باشید که پنجره‌ها‌، طراحی سقف خانه‌ها و زیربنای ساختمان‌ها بسیار مهم میباشد‌.

تهویه مطبوع در مناطق گرم و مرطوب

تهویه اقلیم گرم و مرطوب بدون سیستم تهویه مطبوع

در این اقلیم‌ها بطور کلی میتوان گفت پوست افراد همیشه احساس خیسی دارد و ظرفیت تبخیر هوا به خاطر رطوبت زیاد‌، بسیار کم میباشد پس توصیه میشود در اتاق‌ها در‌های باز شو تعبیه شود تا در منطقه فشار و مکش قرار گیرند تا اینگونه فشار ناشی از رطوبت کمی کاسته شود و ضریب تبخیر به حد کنترل شده برسد‌.

قرارگیری پنجره‌ها در ارتفاع ۵۰ الی ۱/۵ متری از کف خانه قرار گیرد ولی اگر این ارتفاع رعایت نشود بهتر است پنجره‌ها بصورت افقی قرار گیرند‌ تا جریان هوا به حدی کنترل شود‌. و در کل برای تهویه مطبوع در مناطق گرم و مرطوب اغلب بناها بصورت حیاط مرکزی و نیمه درونگرا قرار میگیرند و اتاق‌ها بصورت مرتفع طراحی و ساخته میشوند و ایوان‌های وسیع و استفاده از رنگ‌های روشن و در پی آن ساخت و ایجاد بافت‌های پراکنده و استفاده از بادگیر راه‌های کمکی برای تهویه مطبوع بدون دستگاه در این منطقه میباشد‌.

دستگاه‌های رایج تهویه مطبوع در مناطق گرم و مرطوب

بطور کلی مناسب‌ترین دستگاه‌های تهویه مطبوع در مناطق گرم و مرطوب دستگاه‌هایی بر پایه سیکل تبرید تراکمی هستند که میتوانند علاوه بر سرمایش و گرمایش رطوبت هوا را نیز کنترل کنند‌. این مدل از دستگاه‌ها از کمپرسور‌، کندانسور‌، اواپراتور‌، مبرد ساخته شده‌اند و از اجزای اصلی به شمار میروند‌. در ادامه به این دستگاه‎‌‌ها خواهیم پرداخت:

۱. داکت اسپیلت

داکت اسپیلت کاملا به اسپلیت شبیه است‌. فرق آن در این است که یک اواپراتور در سقف کاذب قرار گرفته که میتواند فضا را سرد کند و رطوبت را کاهش دهد و این هوای خنک را به کمک داکت یا همان لوله در فضا پراکنده کند‌. البته این دستگاه برای تهویه مطبوع در مناطق گرم و مرطوب فقط در فضاهایی با متراژ پایین قابل استفاده است‌.

۲. اسپلیت ( کولر گازی )

اسپلیت دارای کمپرسور و کندانسوری است که در پشت پنجره و خارج از ساختمان و اواپراتوری است که در داخل ساختمان بر روی پنل دیوار نصب میشود که این دو قطعه با کانالهایی به هم وصل شده‌اند‌. در بین این قطعات سازوکار اصلی را مبرد دارد که اغلب در شرایط آب و هوای گرم این مبرد گاز فریون میباشد‌. پس مبرد بین یونیت‌های داخلی و خارجی به گردش درمیاید‌. در ادامه در اواپراتور با کاهش دمای هوا در اثر تماس هوا سطح لوله سرد میشود و رطوبت کاهش میابد. این دستگاه برای متراژ‌های کم مورد استفاده قرار میگیرد که از رایج‌ترین دستگاه‌های تهویه مطبوع در مناطق گرم و مرطوب بشمار میرود‌.

یکی از سیستم انواع کولرگازی‌ها که برای مناطق شرجی بسیار موثر و کاربردی است کولرگازی های حاره ای یا تروپیکال میباشد. پیشنهاد میکند برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این دستگاه ها اینجا کلیک کنید.

تهویه مطبوع در مناطق گرم و مرطوب

۳. مینی چیلر

مینی چیلر به همراه فن کویل و هواساز میتواند فضاهایی با متراژ‌های متوسط را ساپورت کند‌. این دستگاه هم مانند سایر موارد کندانسور و کمپرسور و مبرد . اواپراتور دارد‌. فن کویل‌های زمینی و دیواری و سقفی در مناطق مرطوب و گرم در مینی‌چیلر‌ها قابل استفاده هستند‌. در داخل هر فن کویل یک اواپراتور جاسازی شده که علاوه بر کاهش دما‌، میتواند رزوبت را نیز کاهش دهد‌.

۴. دستگاه VRF

سیستم های تهویه مطبوع VRF یا کولرهای چند پنله هم به چیلر شباهت دارد و تنها تفاوتش این است که به جای سرد کردن آب در یک مبدل پوسته و لوله‌، آن را مستقیما به فن کویل وهواساز میبرد تا علاوه بر کاهش دما بتواند رطوبت گیری نیز کند‌.

در پایان

ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید‌. در این مقاله تهویه مطبوع در مناطق گرم و مرطوب اشاره شد. اگر در این زمینه اطلاعات و یا تجربه‌ای دارید با تیم تولید محتوای زرین تهویه به اشتراک بگذارید و اگر این مطلب برایتان مفید بوده است نظراتتان را برایمان بنویسید‌.

شما می توانید برای مشاهده انواع سیستم های تهویه مطبوع وجزئیات آنها به بخش فروشگاهی زرین تهویه ایرانیان مراجعه کنید. و یا برای مطالعه مقالات بیشتر از وبلاگ ما دیدن نمایید. در صورتی که قصدر دریافت مشاوره و اجرای پروژه دارید می توانید با شرکت زرین تهویه در شهر مشهد تماس بگیرید و یا با مراجعه حضوری به فروشگاه، از تکنسین و متخصصان این حوزه مشورت بگیرید.