نحوه کارکرد چیلر جت بخار چگونه است؟
نحوه کارکرد چیلر جت بخار

نحوه کارکرد چیلر جت بخار چگونه است؟

نحوه کارکرد چیلر جت بخار میتوانند منحصر به فرد این نوع از چیلر باشد‌. با بررسی چیستی این نوع از چیلر میتوانیم با نحوه کارکرد و کاربرد آن بیشتر آشنا شویم.

درباره‌ی نحوه کارکرد چیلر جت بخار چه میدانید‌؟ اساس کار چیلر بخار چیست؟ با کلیت دستگاه چیلر و انواع چیلرهای ساختمانی آشنا شدیم که این دستگاه بطور کلی جهت خنک سازی آب و خنک سازی قطعات و در مواردی در خنک سازی فضاهای بزرگ مانند ادارات و سالنها مورد استفاده قرار میگیرد‌. حالا با تیم زرین تهویه ایرانیان همراه باشید تا درباره‌ی چیلر جت بخار بیشتر بدانید‌…

چیلر جت بخار ( Steam Jet Chiller ) چیست‌؟

چیلر جت بخار همان چیلر بخار است که جز دسته دستگاه‌های تهویه مطبوع قرار میگیرد‌. اساس کار فیزیکی چیلر ‌جت بخار در واقع دینامیک گاز‌ها است‌. دینامیک گازها در واقع علمی است که دینامیک سیالات را بررسی میکند‌. دینامیک گاز در واقع رفتار گاز را بررسی میکند‌؛ این رفتار گاز‌ها دقیقا با حرکت گازها مرتبط است و حرکت و فعالیت ذرات گاز در سرعت‌های بالا با این علم قابل بررسی است‌.

در چیلر بخار با استفاده از اساس دینامیک گاز‌، گاز‌ها در طی ورود به چرخه‌ای خاص‌، باعث خنک سازی آب یا هر سیال دیگری میشود که در نهایت کار اصلی چیلر‌، که همان خنک‌کاری است تجلی پیدا کند‌. این نوع از چیلر عملکردی مخالف سیستم‌های چیلر تراکمی دارند اینگونه که در سیستم‌های تراکمی از کمپرسور‌ها و سازوکارهای رفت و برگشتی استفاده شده اما در چیلر جت بخار چنین تجهیزاتی که عملیات دوار یا رفت و برگشت را انجام بدهد یافت نمیشود‌.

بررسی نحوه کارکرد چیلر جت بخار

از چیلر بخار به عنوان سیستم سرمایشی جت بخار نیز یاد میشود‌. شروع کار این دستگاه با کاهش نقطه جوش سیال در پی کاهش فشار سطح سیال در این دستگاه است‌. اگر نگاهی کلی به رفتار سیالات بی اندازیم میتوانیم بگوییم که از ویژگی‌های سیالات این است که اگر فشار را از سطح آنها کم کنیم‌؛ آن ماده‌ی سیال در دمای اتاق ( ۲۵ درجه ) در آستانه تغییر فاز و اغلب اگر آب باشد‌؛ تبخیر خواهد شد‌. عکس این قانون فیزیکی نیز صادق است‌؛ یعنی اگر فشار را بر سطح سیالی زیاد کنیم‌، فرایندی که در زودپز‌های خانگی رخ میدهد قابل بررسی است‌؛ یعنی آن سیال برای تبخیر شدن نیاز به دمای بیشتری دارد‌.

حالا این رفتار سیالات در چیلر بخار قابل مشاهده است‌. در چیلر بخار یک اجکتور وجود دارد که شیپوری شکل است که از یک طرف آن سیال با فشار بالا وارد میشود و وقتی که سیال نازل را رد کرد؛ وارد بخشی از دستگاه میشود که سطح مقطع آن فشار کم است در نتیجه سیالی که در دستگاه جریان دارد‌؛ سرعتش افزایش میابد‌. در اثر این افزایش سرعت‌، مکش در اجکتور ایجاد میشود و آرام آرام با فشار کم سیال را به طرف خود میکشد و خلا را ایجاد میکند تا مسیر جریان سیال فشارش کم شود‌.

دیاگرام نحوه کارکرد چیلر جت بخار

در چیلر بخار یک فضایی وجود دارد که میتواند آب را ذخیره کند که بالای این محفظه فضایی خالی وجود دارد که از این بخش یک لوله به اجکتور متصل است‌. در این دستگاه بخار آبی که از بویلر وارد اجکتور شده است‌؛ سرعت بالایی دارد که در اثر این سرعت خلا را در آن محفظه خالی ایجاد میکند‌. با ایجاد خلا در این فضا‌، با اسپری شدن قطرات آب در آن‌، به دلیل کمبود فشار‌، فرایند تبخیر شروع میشود‌.

برای تبخیر نیاز به گرما داریم که منشا این گرما همان آب گرم موجود در محفظه‌ی ذخیر آب میباشد‌. درنتیجه دمای آب موجود در محفظه‌ی ذخیره آب کم میشود و آب موجود خنک میشود و آب خنک برای مصارف سرمایشی از چیلر به عنوان چیلد خارج میشود‌.

آیا آب خنکی که مورد استفاده قرار گرفته است‌؛ مجدد میتواند به دستگاه برگردد؟ جواب این سوال قطعا بله است‌. آب خنک بعد از استفاده دوبارهگرم میشود‌؛ پس به عنوان آب گرم میتواند مجدد به چیلر برگردد و چرخه مجدد انجام شود‌.

تکلیف بخار‌های خارج شده از اجکتور چه میشود‌؟ این بخار‌ها وارد کندانسور میشود و بعد از تقطیر ( گاز به مایع ) دوباره در چیلر بخار مورد استفاده قرار میگیرند‌.

درمای گردشی در چیلر جت بخار باید چقدر باشد‌؟ چیزی که در چیلر بخار مورد توجه است این است که آب درون محفظه‌ی ذخیره‌ی آب نباید فریز یا به عبارتی نباید یخ بزند به همین دلیل میتوان گفت دمای ایده‌آل این دستگاه‌ها ۱ درجه سانتی گراد بالای صفر است‌.

مزایای سیستم‌های تهویه مطبوع چیلر جت بخار

  1. از نظر کارکرد امن هستند‌.
  2. در این چیلر‌ها نیازی به سیالات شیمیایی با ویژگی‌های عجیب غریب و فرمول‌های شیمیایی عجیب نداریم پس از نظر بیولوژی ضرری به محیط زیست نمیرسانند‌.
  3. ساختاری ساده و تکنولوژی آن به دور از پیچیدگی دارند‌.
  4. این دستگاه اتلاف انرژی ندارد چون از بخار آن نیز مجدد استفاده میشود‌.
  5. طول عمر بالایی دارد چون در سیستم‌ آن خبریاز دستگاه‌های دوار نیست.
  6. چون اتلاف انرژی ندارد‌؛ توان سرمایشی بالایی دارد‌.
  7. هزینه تعمیرات و نگهداری آن به دلیل پیچیده نبودن تجهیزات آن بسیار کمتر از سایر انواع چیلر است‌.
  8. چیلری قابل کنترل است که در امورد سرمایشی و تغییرات بار میتوانند آن را کنترل کنند‌.
چیلر جت بخار

کاربرد چیلر بخار

بطور کلی چیلر در واحد‌های صنعتی بسیار کاربرد دارد اما این دسته از چیلر بیشتر در واحد‌های صنعتی که با بخار و گاز و سیالات در ارتباط هستند‌، دیده میشوند‌. این صنایع شامل نیروگاه‌ها‌، کارخانه‌های بزرگ صنایع غذایی و … هستند‌. این چیلر‌ها به دلیل عدم اتلاف انرژی و مقرون به صرفه بودن در نگهداری و تعمیرات بسیار مورد استفاده قرار گرفته‌اند‌.

در پایان

ممنون که تا انتهای مقاله با ما همراه بودید‌. در این مقاله به چیستی چیلر جت بخار و نحوه کارکرد چیلر جت بخار اشاره شد‌. اگر در این زمنیه اطلاعات بیشتری دارید با ما در میان بگذارید و اگر این مقاله برایتان مفید و کاربردی بوده است نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید و برایمان بنویسید‌.

شما می توانید برای مشاهده انواع سیستم های تهویه مطبوع وجزئیات آنها به بخش فروشگاهی زرین تهویه ایرانیان مراجعه کنید. و یا برای مطالعه مقالات بیشتر از وبلاگ ما دیدن نمایید. در صورتی که قصد دریافت مشاوره و اجرای پروژه دارید می توانید با شرکت زرین تهویه در شهر مشهد تماس بگیرید و یا با مراجعه حضوری به فروشگاه، از تکنسین و متخصصان این حوزه مشورت بگیرید.