چیلر تراکمی چیست؟ و چه عملکرد و ویژگی هایی دارد
شاید شما هم تا به حال نام چیلر تراکمی را شنیده باشید. امروزه انواع مختلفی از چیلرها در بازار موجود میباشد که میتواند بر حسب عملکرد و نوع ساختارشان در مکان های مختلفی مورد استفاده قرار گیرند. چیلرهای صنعتی، چیلر هوا خنک و یا آب خنک از متداول ترین انواع این سیستم ها محسوب میشوند. در این محتوا از زرین تهویه به بررسی دقیق چیلر تراکمی و ویژگی های آن خواهیم پرداخت. پس پیشنهاد میکنم تا انتها همراه ما باشید…
فهرست خلاصه مطالب
چیلر تراکمی به چه معناست؟
چیلر تراکمی بخار یا Vapor compression chiller نوعی از چیلرها است که بر پایه سیکل تبرید عمل میکند. در این فرایند میتواند از گاز های مبرد مختلفی استفاده شود که به گرمایش و یا سرمایش منجر شود. به طور کی چیلرها می توانند بر اساس نوع کمپرسور و مدل کندانسور به مدل های مختلفی طبقه بندی شوند.
در حال حاظر بیش از ۱۰۰سال است که انسان ها از چرخه تبرید و تراکم آن به منظور فعالیت های مختلف و تهویه محیط های مختلف استفاده میکنند. اما میتوان گفت که این روش همچنان متداول و مرسوم است. فعالیت سیستم تراکمی که اصطلاحا به آن “کارنو” نیز گفته میشود،بر پایه انتقال گرما از یک مخزن سرد به مخزن گرم است. که یک موتور حرارتی معکوس را شکل میدهد. این سیستم میتواند به خوبی هوای محیط یا خارج از آن را مکش کرده و گرما را با استفاده از سیکل تبرید حذف نماید. در حقیقت میتوان گفت که در چیلر هیچ فرایند سرمازایی انجام نمیشود بلکه عملیات حذف گرما باعث انتشار باد خنک در محیط میشود.
ویژگی چیلرهای تراکمی بخار چیست؟
چیلر های نیز همانند سایر سیستم های تهویه مطبوع از برخی از قطعات اصلی همچون کمپرسور، کندانسور، فن، شیر انبساط و جذب کننده ها تشکیل شده است که میتوانند در کنار هم به خوبی عمل کرده و باعث تهویه هوای فضاهای مختلف شوند. تفاوت اصلی که در چیلرهای تراکمی نسبت به سایر مدل ها وجود دارد نوع کمپرسور بکار رفته در آنها میباشد.
این دستگاه ها نیز مثل بسیاری دیگر از نمونه های سیستم تهویه به فضایی بار برای نصب و قرارگیری نیاز دارند و میتوانند بر روی پشت بام، اتاق تاسیسات و یا موتورخانه به خوبی کار کنند. بنابر نوع دستگاه و مشخصات آنها میتوان کانال کشی های مربوطه را درون سقف های کاذب داکت بندی کرد و به این صورت هوای مطلوب را در سراسر محیط انتشار داد. انعطاف پذیری و سازگاری بالا چیلر تراکمی از ویژگی هاییست که آنها را برای انواع فضاهای اداری، تجاری، خدماتی، آموزشی و مسکونی به انتخابی مناسب تبدیل میکند.
نحوه عملکرد سیستم تهویه تراکمی:
در چیلرهای تراکمی ابتدا آب طی فرایندی گرم و وارد چرخه میشود. این مایع از بخش شیر ورودی عبور کرده و وارد بخش اوپراتور چیلر میشود. در این بخش فرایند اختلاف دما باعث تبدیل فاز مایع به گاز میشود. دراین مرحله دمای بخش های مختلف مرتبط کاهش پیدا میکند. کمپرسور دستگاه گاز وارد شده به این بخش را متراکم کرده و دما آن را افزایش میدهد. کندانسور مرحله بعدی است که گاز متراکم شده به آن وارد میشود. این گاز طی فرایند فشار ثابت با گاز مبرد اشباع میشودو تغییر فاز میدهد. آخرین مرحله سیکل چرخش هوا عبور از شیر انبساط میباشد که با کاهش فشار از روی مبرد آن را منبسط میکند.
حال ترکیبی از مایع و گاز در اختیار ما است. که اوپراتور و کندانسور هر یک سردترین و گرم ترین دمای موجود در این سیستم را تامین میکنند. از این رو هر یک باید به خوبی عایق شوند تا اختلاف دمای آنها بر روی کارکرد سیستم کمترین تاثیر را بگذارد. این دو بخش میتوانند در نهایت هوایی معتدل و مطلوب را فراهم کنند.
انواع چیلرهای تراکمی
چیلرهای تراکمی شامل انوع مختلفی میوند که وجه تمایز هر یک از آنها کمپرسور آنها میباشد بنابراین نام هر یک از چیلرها میتواند بیانگر نوع کمپرسور آنها و نوع مصرفشان به صورت تمام آب یا هوا میباشد. به طور کلی چیلرهای تراکمی در دسته زیر خلاصه میشوند:
- اسکرو (مارپیچی)
- سانتریفیوژ یا گریز از مرکز
- اسکرال (حلزونی)
- پیستونی یا ضربه ای یا رفت و برگشتی
در پایان
در این محتوا سعی کردیم تا با بررسی چیلر تراکمی و نحوه کارکرد و همینطور ویژگی ها آنها به شما اطلاعات مفیدی درباره این دستگاه ها بدهیم. ممنون که تا انتهای این مقاله ما را همراهی کردید. لطفا نظرات و سوالاتتون رو با ما به اشتراک بگذارید.
شما می توانید برای مشاهده انواع سیستم های تهویه مطبوع وجزئیات آنها به بخش فروشگاهی زرین تهویه ایرانیان مراجعه کنید. و یا برای مطالعه مقالات بیشتر از وبلاگ ما دیدن نمایید. در صورتی که قصدر دریافت مشاوره و اجرای پروژه دارید می توانید با شرکت زرین تهویه در شهر مشهد تماس بگیرید و یا با مراجعه حضوری به فروشگاه، از تکنسین و متخصصان این حوزه مشورت بگیرید.