آشنایی با انواع سیستم های برودتی
انواع سیستمهای برودتی همانطور که از نامشان پیداست در صنعت سردسازی و خنک سازی ایفای نقش میکنند که این موضوع از صنایع غذایی تا نیروگاهها گسترده است.
دربارهی انواع سیستم های برودتی چه میدانید؟ آیا انتخاب سیستمها بر اساس فصول سال و موقعیت جغرافیایی متغیر است؟ آیا برودت هوا همیشه باید به تعادل برسد و یا گاهی حفظ این برودت و بیشتر کردن آن برایمان کاربرد دارد؟ درست است که اساس کار یکسری دستگاههای صنعتی نیاز به انواع سیستم های برودتی را در صنایع پر رنگ کرده است پس برای اطلاعات بیشتر در این باره با تیم تولید محتوای زرین تهویه ایرانیان همراه باشید…
فهرست خلاصه مطالب
برودت به چه معناست؟
قبل از بررسی انواع سیستم های برودتی بهتر است به معنا و مفهوم برودت یا سرماسازی بپردازیم. گرما و سرما یک حالت انرژی در فیزیک محسوب میشوند. اما در کل دما مقدار گرما و سرما را در اجسام بیان میکند به اینصورت که اگر یک جسم گرمای زیادی داشته باشد در فیزیک میگویند دمای آن بالاتر است و این موضوع برای اجسام سردتر بالعکس است. اساس کار انواع سیستم های برودتی همین موضوع است.
چیزی که یک صنعت برودتی را به اوج رسانده موضوع پایسته بودن انرژی است. به این معنا که انرژی نه بوجود میاید و نه از بین میرود بلکه از شکلی به شکل دیگر تغییر میکند و منتقل میشود. پس برای دستگاه برودتی میتوان گفت که هیچ جسمی نیست که بتواند خودمختار سرما تولید کند؛ در واقع سرما حالت دیگری از انرژی جسم گرم است یعنی گرما از جسم مد نظر جذب شده و به جسم دیگری منتقل میشود. در واقع سرما یک انرژی است که در اثر کاهش دما ایجاد شده است.
بررسی انواع سیستم های برودتی
۱. سیستم برودتی تبخیری
مایع اگر بخواهد تبخیر شود باید در معرض حرارت قرار بگیرد. فرض کنید شرایطی باشد که مایع مد نظر بر جسم شما پاشیده شود، و برای اینکه تبخیر شود از حرارت جسم گرما را جذب میکند اینگونه مایع شما تبخیر میشود و نتیجه جسم مد نظر که حرارت را برای تبخیر فراهم کرده؛ سرد میشود. یک سیستم برودتی تبخیری اینگونه کار میکند.
برای مثال از معروفترین مدلهای تبخیری در سیستمهای برودتی کولر آبی است که در فصول گرم سال بسیار مورد استفاده ایرانیها قرار میگیرد. سازوکار خنک کردن این سیستم اینگونه است که آب بر پوشالها پاشیده میشود یک فن هم هوای بیرون را به داخل میکشد و وقتی هوا از لا به لای پوشال رد میشود در اثر دادن حرارت به آب برا تبخیر، خود هوا خنک میشود و از کانالها به داخل فضای مد نظر میرسد و خنک سازی انجام میشود.
میتوان گفت با توجه به نوع کولر آبی سیستم تبخیری یک سیستم نوین نیست بلکه قدمت زیادی دارد. قدیمی تر از کولر آبی؛ بادگیرهای کویری هستند که بر روی یک آب انبار سوار هستند که با عبور باد از روی آب دما کاهش میابد و هوا خنک به فضای مد نظر وارد میشود. اما ایرواشر و زنت و اکونوپک و کولر آبی از عمده سیستمهای برودتی مورد استفاده در عصد حاضر است.
در کل خود این سیستم برودتی تبخیری به دو دسته طبقه بندی میشود:
الف. سیستم تبخیری مستقیم
مثل کولر و ایرواشر که آب و هوا بطور مستقیم با هم در ارتباط هستند و به هم حرارت و دما میدهند. که در این سیستمها رطوبت هوا به دلیل ارتباط مستقیم زیاد است پس برای مناطقی که رطوبت هوا لازم نیست این نوع از سیستمها به درد نمیخورد چون رطوبت ممکن است باعث آزار افراد حاضر در آن منطقه شود.
ب. سیستم تبخیری غیر مستقیم
در این نوع از سیستم بخشی از هوا مثل روش قبل خنک میشود و باقی خنک سازی را یک مبدل حرارتی بر عهده دارد که در مبدل حرارتی هیچ تماسی بین هوا و آب دیده نمیشود. که این موضوع باعث میشود رطوبت زیادی ایجاد نشود. اما در کل این روش قیمت بالایی دارد اما بازده خوبی نسبت به این هزینه ندارد پس در مناطقی که رطوبت بالایی دارد هم بازده کمی دارند پس زیاد مورد استفاده قرار نمیگیرند.
۲. سیستم برودتی تراکمی
از انواع سیستم های برودتی، همین نوع تراکمی است. اساس تراکم در صنعت علم ترمودینامیک فیزیک است. برای مثال این دستگاه تراکمی توسط فردی امریکایی اختراع شد که این دستگاه میتوانست انرژی را بر اتر اعمال کند و اتر گرمای آب را جذب کند و آب به یخ تبدیل شود. و این مخترع متوجه شد که با استفاده از مواد شیمیایی فرار میتوان فرایند سرسازی و تولید یخ را داشته باشیم.
از مثالهای انواع سیستم های برودتی تراکمی کولر گازی و کولر خودرو و سردخانههای صنعتی و یخچالهای فروشگاهی هستند. بطور خلاصه این سیستم با تبخیر و تقطیر گرما را جذب و دفع میکند. در این نوع از انواع سیستم های برودتی مبرد دیده میشود که ایم مبرد توسط کمپرسور افزایش فشار پیدا میکند و به کندانسور میرود و گرما را دفع میکند و وارد شیر انبساط میشود و با افت فشار به اواپراتور میرود تا جذب گرما شود و به نقطه ابتدایی سیکل برگردد.
از مزایای سیستم برودتی تراکمی میتوان گفت سیال مبرد در این دستگاه از بین نمیرود و رطوبت افزایش پیدا نمیکند. برای انواع ظرفیتها قابل استفاده است و بازده زیادی دارد.
از معایب انواع سیستم های برودتی تراکمی میتوان به آسیب به محیط زیست در اثر استفاده بیش از حد از مبردها اشاره کرد. و همچنین مشکل مصرف آب دیده میشود چون کندانسورهای استفاده شده از نوع آبی و تبخیری هستند.
۳. سیستم برودتی جذبی
از انواع سیستم های برودتی، سیستم برودتی جذبی است که بعد از نوع تراکمی مورد استفاده قرار گرفتند. مثال این نوع از انواع سیستم های برودتی همان یخچالهای نفتی قدیمی است که از معروفترین سیستم های برودتی جذبی هستند.
اساس کار این سیستم در واقع انرژی مکانیکی کمپرسور است که منابع حرارتی به عنوان انرژی ورودی مورد استفاده قرار میگیرند. این انرژی مکانیکی توسط برق تامین میشود اما اگر برق نباشد انرژی حرارتی مثل خورشید یا گرمای تلف شده به درد ما میخورد.
بطور کلی در سیستم برودتی جذبی آب و آمونیاک به وسیله ژنراتور در فشار بالا گرم میشود و این دو ماده از هم جدا میشوند. بخار با غلظت بالای آمونیاک با رد شدن از کندانسور خنک میشود و به حالت مایع درمیاید و سپس وارد مبدل حرارتی میشود تا فشار آن در هنگام ورود به اواپراتور کم میشود. این اختلاف فشار باعث میشود آمونیاک در دمای پایین بخار شود و گرما جذب شود و تبرید رخ دهد.
از مزایای انواع سیستم های برودتی جذبی میتوان به کم مصرف بودن در برق، عمر مفید و زیاد، قابلیت استفاده از انرژی پاک و انرژی تلف شده و عدم نیاز به انواع مبرد و گازهای CFC اشاره کرد. از معایب این سیستم ها بازدهی کم و هزینه نصب و راه اندازی بالا اشاره کرد.
در پایان
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به انواع سیستم های برودتی اشاره کردیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید و اگر در این زمینه اطلاعات بیشتری دارید با ما نیز به اشتراک بگذارید.
شما می توانید برای مشاهده انواع سیستم های تهویه مطبوع وجزئیات آنها به بخش فروشگاهی زرین تهویه ایرانیان مراجعه کنید. و یا برای مطالعه مقالات بیشتر از وبلاگ ما دیدن نمایید. در صورتی که قصدر دریافت مشاوره و اجرای پروژه دارید می توانید با شرکت زرین تهویه در شهر مشهد تماس بگیرید و یا با مراجعه حضوری به فروشگاه، از تکنسین و متخصصان این حوزه مشورت بگیرید.